Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-patent kringgås

Annons

ABB:s utveckling resulterade i den nya högspänningsgeneratorn Powerformer som via en licens hamnande hos Alstom och nu ska flyttas till ABB:s interna ärkerivaler i Schweiz och 75 utvecklingsingenjörer i Västerås förlorar jobben.

ABB har lagt utvecklingen av kabeltransformatorn Dryformer på is. Utöver patenten med plastkabeln så begärde ABB:s forskare patent på en rad supraledande varianter av på både Dryformer och Powerformer.

Powerformern fick genst ett erkännande av världsettan inom generering General Electric.

General Electric lyssnade och lärde. Nu har bolaget presenterat det som kan bli världsgenombrottet för ny genereringsteknik.

ABB väntas nu att ta fram den avbrutna forskningen för att studera om GE gör patentintrång eller om man lyckats att kringgå ABB-patenten.

Amerikanska energidepartementet, DOE och GE:s globala forskningscenter har tillsammans utvecklat en ny supraledande generator som nu ska skalas upp för ett fullskaleförsök.

USA:s regering har bidragit med 115 miljoner kronor till ett flerårsprogram för ett GE-lett utvecklingsprojek. Syftet är att utveckla en konkurrenskraftig maskin med högre verkningsgrad och som ska leda till lägre utsläpp.

Den nya generatorn skiljer sig enligt GE:s pressmeddelande från en konventionell genom ny rotordesign med linningar av en supraledande kabel som kan massproduceras. GE tror att den blir kostnadseffektiv jämfört med en konventionell generator.

Fyra små 1,5 MVA:s generatorer med den nya designen har testats och nu ska GE genomföra ett uppskalat försök med generator på 100 MVA som ska provas under full belastning.

ABB:s första högspänningsgenerator, Powerformer, till Porsi var på 11 MVA:s effekt och den största hittills är på 75 MVA. ABB och Alstom har också diskuterat högspänningsgeneratorer på upp till 150 MVA.

Konventionella generatorer nådde vid andra världskrigets slut effekter på 100 MVA och världens största generator finns i det schweiziska kärnkraftverket Biblis och är på 1 640 MVA:s effekt.

Så GE:s försök med en supraledande generator på så hög nivå måste betecknas som en världssensation. Japanska utvecklingsprogrammet talar om supraledande generatorer om tio år på den aktuella effekten.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons