Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB på väg att förlora HVDC-upphandling i Sverige

Annons

Alstoms kraftöverföringsdel T&D, som är till salu, tycks vinna den pågående upphandlingen av HVDC-projektet Konti-Skan mellan Sverige och Danmark som avgörs i nästa vecka.

I vart fall tolkar ABB-källor läget så, då Svenska Kraftnät i vart fall inte har en intensiv slutdiskussion med HVDC-delen i i Ludvika.

För Alstom är projektet detsamma som att vinna eller försvinna från HVDC-marknaden då Alstom inte vunnit något HVDC-projekt sedan Sararamprojektet i Indien för tre år sedan.

ABB:s konkurrent har tomma orderböcker och ett minimum av personal kvar i Stafford i England och står nu på Alstomkoncernens försäljningslista.

Hans Lundin som är inköpschef för Svenska kraftnät vill inte kommentera dagens förhandlingsläge men han säger att Svenska Kraftnät och danska Eltra är väl medvetna om Alstomkoncernens planer på att sälja T&D-delen.

- Självklart diskuterar vi den frågan. En försäljning är en typ av fråga vi självklart frågar om och frågat om.

- Å andra sidan kan man säga som så att vi kan teckna kontrakt med vem som helst och månaden därefter så är de sålda. Nu råkade vi få veta detta innan vi skriver kontrakt.

- Det intressanta för oss är att vi skriver kontrakt så att själva kontraktet kan hantera en sådan situation. I kontraktet står för det första att de inte får överlåta ett kontrakt utan vårt medgivande. Vi har också en rätt att häva kontraktet om de överlåter det eller inte kan fullfölja det och då få ekonomisk ersättning för detta, säger Svenska Kraftnästs inköpschef.

Hans Lundin vill inte för dagen mer kommentera upphandlingen som gått så långt att det bara återstår beslut i Svenska Kraftnäts och Eltras styrelser.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons