Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB omprövar inte nedläggningsbeslutet

Annons

- Beslutet om att avveckla AX1 är baserat på bristande lönsamhet för produkten. Trots flera års försök, med en rad olika åtgärder, har den inte fått genomslag på marknaden, säger Svenska ABB:s informationsdirektör Ingalill Östman efter att ABB PT-division bestämt sig för att inte tillmötesgå fackens önskan om omprövning.

Arboga Tidning har uppmärksammat Ludvikafackens kritik av avvecklingen av den tidigare arbogaproduktionen.

Tommy Tallroth var ordförande i Metall Arboga då beslutet kom om nedläggning av ABB i Arboga och flytt till Ludvika. Han säger till tidningen att de redan på Arbogatiden var misstänksamma mot italienarnas siffror.

- Vi var ju misstänksamma då det började gå dåligt för oss i Sverige och Tyskland. Samtidigt började Italien få ett bättre resultat. Nu vet vi vad det berodde på, säger en besviken Tommy Tallroth som i dag arbetar hos ABB-enheten i Ludvika.

Metallklubbens ordförande Rolf Häggman är inte nöjd med att ABB inte omprövar nedläggningsbeslutet.

- Italienarna har fuskat till sig produktionen från en rad länder. Det ska inte få löna sig så sista ordet är inte sagt, säger Häggman.

SIF-klubbens ordförande i Ludvika:

- Blir det ingen ändring i beslutet kan vi bara konstatera att brott lönar sig i ABB-familjen, säger Nils-Olof Olsson.

ABB:s revisorer har visat att den italienska verksamheten har fifflat med siffrorna och höjt resultatet mellan 1998 till våren 2004 med 540 miljoner kronor.

- I Sverige är vi väldigt duktiga och disciplinerade och skickar pengar till Zürich. Italienarna fuskar. Det är olika kulturer i en sådan här world wide-koncern, konstaterar Nils-Olof Olsson.

I Ludvika konstateras i dag att det är jakt på svenskar i ABB:s ledning. Den i Ludvika populära chefen Jens Birgersson är avstängd och hans företrädare Josef Dürr har fått sparken efter att mygelaffärerna inom de högspända gasisolerade ställverken avslöjats i internrevisionen.

Inom mellanspänningsdelen så har underhuggarna fått maka på sig medan den som varit ansvarig hela tiden för italienarnas fiffel, den i dag globala affärsområdeschefen Guido Traversa klarat sig helskinnad.

- Det är klart att vi undrar hur det kan vara så här, säger Mettallklubbens Rolf Häggman.

SIF-facket är också mycket kritiskt till att ABB tar in 14 konsulter och inte några av de 31 uppsagda HVDC-medarbetarna som placerats i Novus-programmet och nu förklarar sig ABB efter Kinaordern.

- Anledningen till att vi tar in konsulter är att vi kommer att behöva en del specifika kompetenser som inte finns tillgängliga inom ABB eller bland medarbetarna i Novus-programmet, och det är en tillfälligt åtgärd, säger ABBs informationsdirektör Ingalill Östman.

Några nyanställningsbehov finns inte trots att det blir mycket jobb med Kinaordern. ABB hoppas också på fler HVDC-projekt i år och försäljarna inom High Voltage Products och Transformers slåss internt om vem som först säljer för två miljarder.

- Vi har i dag en lagom stor kostym för den volym som vi planerar för, klargör Östman.

- Som tidningens läsare väl känner till är så är vi med i aktiviteter för att bredda arbetsmarknaden i Ludvika kommun via utbildning, expansion eller etablering av nya företag genom arbete inom Ludvikafonden och Väsman Invest, säger Östman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons