Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB och Alstom skärper säkerheten runt Irakkrisen

Annons

Ingalill Östman, informationsdirektör i ABB, berättar att ABB gör kontinuerliga uppdateringar där säkerheten bedöms. Sedan en vecka är länderna runt Irak alla i högsta säkerhetsklass.

- Vi skärpte då också upp säkerheten runt eventuella terrorattacker mot turistmål. Våra medarbetare har med sig att de ska minimera tiden de vistas vid kända platser, hotell och annat som kan tänkas vara ett terroristmål.

Högsta säkerhetsklass gäller nu länder mellan Irak och Turkiet, Bahrein, Quatar och Kuwait. Irak ligger i näst högsta säkerhetsklass.

- Vi tillåter bara absolut nödvändiga tjänsteresor. Ska man resa så finns det ett antal regler så att man är säker på att det går att nå oss här hemma, nå UD och våra lokala kontor.

Till Irak är det omöjligt att resa om inte koncernledningen i Zürich mot förmodan gör ett undantag. All svensk ABB-personal har lämnat landet.

- Skulle det bli krig så gör vi en ny bedömning och troligtvis blir fler länder att hamna i högsta säkerhetsklass, säger Ingalill Östman.

I praktiken går det minst en 20-milagräns runt Irak i dag.

Göran Skoglund som är informationsdirektör för Alstom konstaterar att hans koncern har lika hårda resevillkor som ABB med skillnaden att det är i Paris det yttersta ansvaret finns.

- Vi har inget folk i Irak, det är förbjudet enligt koncernreglerna. I hela mellersta östern tillåts bara godkända resor, och om en sådan genomförs så har vi noga koll på var våra medarbetare befinner sig.

Alstom Sweden har ett 50 tal svenska medarbetare i regionen varav ett 30-tal arbetar med Gazakraftverket i Palestina.

- Gazaprojektet har rullat på trots oroligheterna. Någon dag då och då blir våra medarbetare kvar på hotellet men det beror inte så mycket på oroligheter utan på avspärrningar, säger Göran Skoglund.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons