Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB nollar Ledarna

Annons

NLT har i veckan rapporterat om att SIF och CF-facken vid ABB mötts av nollbud efter påbud från ABB i Zürich, fackmedlemmarna har hittills bara fått vad det centrala avtalet gav och noll i lokal översyn.

Ledarna, som har ett 60-tal organiserade arbetsledare vid ABB i Ludvika har det ännu tuffare.

- Vi har en annan avtalskonstruktion med noll i det centrala avtalet. Ledaravtalet säger att vi ska göra upp helt på lokal nivå så för en del av mina medlemmar kan det bli noll. ABB säger att det inte finns några pengar, berättar ordförande Nils-Erik Hedberg.

- Vi har haft en träff med Assist i veckan och vi ska slutföra förhandlingen på Transformers. Historiskt har ledaravtalet gett oss mer på lokal nivå än övriga fått inom PTK, men i år sitter vi i rävsaxen och måste komma över-ens med arbetsgivaren om det ska bli något.

- På Transformers, där vi har 15 medlemmar, kommer vi nog överens då vi har fått gehör för att det ska betala sig att få förändrade arbetsuppgifter med ett befordrings-tillägg. Och detta ligger utanför lönestatistiken men annars känns det tungt och missnöjet bland mina medlemmar är omfattande, säger Nils Erik Hedberg.

Metalls ordförande, Rolf Häggman, suckar. Vid Transformers avslutades förhandlingen före semestern och företaget lade en-sidigt ut det centrala avtalets påslag.

- Vi håller på för fullt och är förbannade för att det går så långsamt.

- Vi känner alla av "snål-ABB" där Dormann sagt att ingenting får kosta. Jag undrar om ABB:s koncernchef inser vad hans ord får för innebörd. Våra chefer anammar hans ord och glömmer att Dormann sitter i ett annat land med andra spelregler.

Häggman berättar att Metall-arna har ett lönesystem som ska premiera om medlemmen utvecklas i sitt arbete. Denna värdering görs av arbetsledaren.

- Hos oss kan man inte säga noll som till tjänstemännen, värderingen måste göras.

- Nu har vi på HVP och Assist kommit till det läget att medlemmarna klättrat i systemet mer än de 2,2 procent avtalet ger. Då måste man hitta på något annat argument än det till tjänstemännen att det inte bidde någonting. Alltså beordrades arbetsledarna att göra om värderingen.

- Nu ställer vi oss frågan vilket kurage arbetsledarna har, hälften stod på sig och försvarade sitt kurage och sin värdering. Dessa ska ha beröm, för det är tufft i "snål-ABB"...

- Medan den andra hälften vek sig för cheferna och sänkte värderingen när den gav för mycket pengar. Speciellt vid en av enheterna lade sig arbetsledarna och visade sin feghet.

- Nu går vi igenom medlem för medlem och tänker om så krävs driva varje fall vi inte kommer överens om vidare, men detta tar enormt med tid, säger Metalls ordförande Rolf Häggman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons