Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB Ludvika slåss om ett stort prestigekontrakt

Annons

- Jag kan bekräfta att vi lämnar offerten nästa vecka men räkna inte med ett avgörande förrän i sommar, säger ABB:s informationschef, Per-Lennart Berg.

Enligt Financial Times väntas ABB kriga med Siemens om kontraktet som avgörs i juni. Tidningen klassar det som det mest prestigefyllda kraftöverföringsprojektet i världen på flera år.

ABB i Ludvika har vunnit de två första HVDC-kontrakten medan Siemens vunnit HVDC-projekten i Sydkina.

Den nya HVDC-länken blir 1 100 kilometer lång och dras till Shanghai. Enligt tidningen så har Siemens tre fördelar i upphandlingen då tyskarna har bättre finansiella muskler, marginellt bättre HVDC-teknologi samt bättre politisk uppbackning med den tyska förbundskanslern Gerhald Schröder i spetsen.

Financial Times nämner inte den stora tekniska fördel ABB redan vunnit med sina två rekordsnabba byggen och i Kina väl uppmärksammade HVDC-framgångar.

Eftersom den nya länken till Shanghai ska byggas på kort tid och länkas samman med HVDC-länken mellan Geshuba och Shanghai har ABB en systemteknisk fördel av stora mått.

Kina har två kraftnätsbolag och landet ska också i år handla upp en HVDC-länk i Sydkina. Branschbedömare har tidigare till Nya Ludvika Tidning gjort bedömningen att ABB vinner Three Gorgesprojektet av State Grid Corp. och att China Southern Power Grid Corp. lägger sin beställning hos Siemens på det andra projektet.

ABB:s presschef Per Lennart Berg vill inte spekulera i utgången:

- Vi får vänta och se, både vi och Siemens är kompetenta leverantörer. Fast vi har ju genomfört ett par goda projekt, så vi får se.

Three Gorgesprojektet har nyligen handlat upp 12 nya 700- megawatts generatorer till dammens högra kraftdel utöver de 14 som beställdes för några år sedan till vänstra kraftdelen.

I den första upphandlingen gick samtliga 14 generatorer till utländska leverantörer. I den nyligen avgjorda upphandlingen vann de två kinesiske tillverkarna Harbin och Dongfang 8 av de 12 generatorerna.

China Three Gorges Project Corp tilldelade franska Alstom de återstående fyra generatorerna i konkurrens med två kinesiska tillverkare och Siemens. Alstom prisas för bästa teknik.

De första fyra generatorerna i den nya upphandlingen ska tas i drift 2007 och då ska det nya HVDC-projektet föra över kraften. 2009 ska världens största kraftverk vara i full drift och den kraft som produceras och distribueras från dammen motsvarar 70 procent av Sveriges hela elproduktion.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons