Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-kund vill bygga fem HVDC-system

Annons

ABB bedömer att det är långt kvar till dess man kan skriva in projekten i orderboken. Om och när så sker är det projekt värda mer än 5,5 miljarder kronor.

Varje delprojekt kan grovt värderas till minst 1,1 miljarder kronor för ABB i Sverige.

Varje del i projektet kan värderas till cirka en halv miljard kronor för Ludvika och mer för Karlskrona som ska tillverka kablarna.

Projekten förutsätter att det ges nödvändiga tillstånd och att respektive projekt hittar kunder som vill handla med el över i kabelsystemen.

Valet av ABB är en direkt följd och kopia på ABB:s HVDC Lightprojekt Cross Sound Cable i USA samt ABB och kundens projekt Directlink och Murraylink i Australien.

I båda projekten har ABB enligt tillståndshandlingarna fått ett så kallat Engineering, Procurement and Constructionkontrakt, EPC-kontrakt.

Varje del blir lika effektfull som undervattenslänken Cross Sound Cable på 330 megawatt. Det projektet var när ABB fick det efter flera års prövning 2000 värt 120 miljoner dollar, cirka 1,1 miljarder kronor.

Första projektet Harbor Cable Projekt innehåller två HVDC Lightsystem om vardera 330 megawatt mellan Linden i New Yersey och en transformatorstation i New York City med 33 kilometer HVDC Lightkabel.

Tidsplanen är att länken ska börja byggas i mars 2004 och att den ska tas i drift i juli 2005. ABB bör alltså ha en order i maj 2003 för att tidsplanen ska hålla.

I det andra projektet, Lake Erie Link i en av de stora sjöarna mellan USA och Kanada har ABB Power Systems i Ludvika samma typ av EPC-kontrakt. Systemet innehåller upp till tre HVDC Lightsystem.

Varje del blir på 325 megawatt med strömriktarstationer i Nanticoke i Ontario Kanada.

Därifrån ska el från Kanada exporteras i tre kabelsystem, 112 kilometer till Pennsylvania eller 144 kilometer till Ohio. Tidsplanen är att ha systemen i drift sommaren 2005.

ABB Utilities presschef Per-Lennart Berg:

- Vi har inget kontrakt och inte heller något letter of intent. Vi är med och diskuterar ett flertal HVDC-projekt i USA där de här två är bland dem.

- Vi anser att det är långt kvar tills vi kan skriva in dem i våra orderböcker. Den amerikanska tillståndsprocessen kräver att det görs en teknikspecifikation och då har vår kund valt en tänkbar tekniklösning, vårt HVDC-kunnande.

- EPC-kontrakt till trots så vill vi för dagen säga att det är projekt på diskussionsstadiet, säger Per Lennart Berg.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons