Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB klarar sig utan EMU

Annons

- Det spelar nog ingen roll för ABB om Sverige står utanför EMU.

Det sade Jonas Sjöstedt, EU-parlamentariker för vänsterpartiet och ett av EMU-motståndarnas affischnamn, när han i går besökte Ludvika.

Här träffade han 80-90 personer på Brunnsviks folkhögskola "och fick en del mothugg", hade presskonferens, talade med elever på Högbergsskolan och var huvudfigur vid ett öppet möte i ABF-lokalen på kvällen.

- För mindre företag som har mycket handel med euro-länderna skulle ett svenskt medlemskap kunna vara en fördel. Det skulle bli mindre krångel för dessa företag, tillstod han.

En annan fördel vore att svenskarna som åker på semester till exempelvis Spanien eller Tyskland slipper växla valuta.

Men i övrigt argumenterar 38-åringen från Umeå som det anstår en anti-EMU-general.

- Den Ludvikabo som drömmer om ett Europas förenta stater, den ska rösta ja i september.

Med EMU så är vi på god väg mot en förbundsstat, sade Sjöstedt och nämnde som tydliga tecken på utvecklingen speciell EU-militär, EU-president, gemensam gränskontroll och centralbanken i Frankfurt.

- Den ekonomiska politiken bestäms av centralbankens chefer. De sex personerna i direktionen sitter i åtta år och kan inte avsättas. Jo, de kan avsättas - om de skulle lyssna på folkvalda politiker.

Centralbanken håller koll på hur medlemsländerna sköter ekonomin.

- Under en konjunkturcykel ska det i genomsnitt vara balans i ekonomin. Under en konjunkturnedgång tillåts budgetunderskott på tre procent av BNP (bruttonationalprodukten). EMU är nu i kris eftersom Tyskland och Portugal inte klarar gränserna för budgetunderskott.

I dag är Sveriges ekonomi i så bra skick, enligt Sjöstedt, att vi inte skulle riskera några bannor från centralbanken.

- För närvarande är arbetslösheten i Sverige hälften så låg som i euro-området och vi har också högre tillväxt. Men om det blev ett stort budgetunderskott som inte åtgärdades skulle Sverige riskera att drabbas av böter på upp till tio miljarder kronor, förklarade Jonas Sjöstedt.

Han tror att nej-sidan har stora chanser att få majoriteten av rösterna på landsbygden och i städer av Ludvikas storlek. Däremot blir det en hårdare strid i storstäderna. I EU-omröstningen 1994 var valdeltagandet, enligt Sjöstedt, runt 80 procent och han tror på något liknande i EMU-valet.

Det är önskvärt att så många som möjligt använder sin rösträtt. För det är ett mycket viktigt val, som Sjöstedt ser det.

- Visst är det möjligt att gå ur EMU men det tar lång tid, det blir dyrt och politiskt besvärligt, hävdade han.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons