Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB i Ludvika tog hem miljardorder

Annons

Det är den italienska nätopera- tören Terna Spa som har tecknat ett avtal i storformat med koncernen ABB, på totalt 180 miljoner dollar. Ordervärdet för Ludvikas del landar på runda 1,1 miljarder svenska kronor.

- Vi är naturligtvis väldigt glada för den här ordern. Den leder inte till några direkta nyanställningar men säkrar arbetstillfällena och ger god beläggning i våra fabriker i Ludvika.

Det säger Christine Gunnarsson, presschef, ABB Sverige.

Terna Spa, är också ett av de ledande företagen inom energisektorn i världen. Avtalet som tecknats med ABB handlar om utbyggd elleverans mellan det italienska fastlandet och Sardinien. ABB ska stå för merparten av det system som ska förbinda de båda kraftnäten, genom en 1000 megawatt stor undervattenskabel för högspänd likström (HVDC).

"Förbindelser som den här kan leverera tillräckligt med el till en miljon hushåll" heter det i ett ABB-pressmeddelande.

- HVDC-systemet bidrar till den nödvändiga uppgraderingen av infrastrukturen för kraftöverföring i Europa genom att skapa ytterligare en länk som möjliggör utväxling av elkraft, säger Per Haugland, Sverigechef för division Power Systems och tillika chef för HVDC-enheten i Ludvika, som ansvarar för leveransen.

Miljardkontraktet innebär också att ABB ska konstruera och leverera två omriktarstationer, en på Sardinien och den andra i Latina, Italien.

Stationerna omfattar HVDC-transformatorer och luftisolerade och gasisolerade ställverk. En del av den här utrustningen kommer att tillverkas vid ABB:S fabriker i Sverige.

Det här blir det tredje HVDC-projektet som levereras av ABB till Italien. Den senaste sammanlänkningen mellan Italien och Grekland blev klar för fem år sedan.

Mer läsning

Annons