Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB i Ludvika har nått toppen?

Annons

Om Dagens Industri skrivit hittills hade det varit en sak, men någonsin. Vad de har för kristallkula för att slå fast en sådan sak kan inte NLT uttala sig om. Kan det då gå bättre?

Naturligtvis, det vet NLT:s läsare som fortlöpande ser vilka stora chanser det finns inom exempelvis högspänd likström, HVDC. Det är en marknad som formligen exploderat när det gäller tillkomsten av nya projekt i Nordamerika, Europa, Indien och Kina.

I Ludvika sitter det också i ryggraden att man vet att de gigantiskt stora kraftöverföringsprojekten drabbas av politik, miljöprotester, finansieringsbekymmer och annat som gör att det ser ut som en tidsplan i regel spricker, inte med ett utan många år.

Som nu då det aktuella Estlinkprojektet mellan Finland och Estland kanske kommer till avgörande i vår. Det skulle avgjorts redan 1998 om inte om funnits.

Men det är hedrande för Dagens Industri att de till slut upptäckt Ludvika och på förstasidan skrivit rubriken "Ludvika ska lyfta ABB" och gett Ludvika ett helt uppslag inne i tidningen.

I artikeln uttalar sig ABB-chefen Per Haugland som säger:

"Ludvika är transmissionens huvudstad i världen."

Av ABB Sveriges årsomsättning på 25 miljarder kronor står Ludvikaenheten för omkring 7 miljarder kronor, vilket kan räknas om till att ABB i genomsnitt levererar för 30 miljoner kronor om dagen från Ludvika.

"Omsättningen var i fjol den högsta hittills och vi har spetsat lönsamheten till toppnivå. Sett till situationen i världen och i övriga ABB gör vi mycket bra ifrån oss", säger Per Haugland.

Haugland tror på Kina efter de två orderframgångarna med HVDC från jättekraftverket Three Gorges.

Dagens Industri hänvisar till ABB:s beräkningar som visar att inom 15 år kommer Kinas investeringar i HVDC-projekt att överstiga 23 miljarder kronor. Det är en försiktig bedömning men motsvarar sju projekt av samma storleksklass som de två ABB redan vunnit.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons