Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB i Ludvika fick årets hittills största order

Annons

ABB har i konkurrens med Alstom och Siemens vunnit ett kontrakt på ett nyckelfärdigt system, inom teknikområdet flexibel växelström, Facts, i Saudiarabien.

Fyra seriekondensatoranläggningar kommer att öka kapaciteten i 380-kilovoltsöverföringar med 80 procent och förhindra kraftbrist i Riyadhområdet.

- Det är roligt att se att svensk teknologi står sig så väl. Det här var första gången vi sålde seriekondensatorer i Saudiarabien. Vi håller också på med en stor installation av en SVC-anläggning i landet så det går bra för oss i Facts-enheten. Dessutom så behöver landet installera ännu mer kompensering så det här kan bli riktigt stort framöver, säger Mikael Norin vid Power Systems Facts-enhet i Västerås.

- Från Ludvika kommer vi att ta brytare, kondensatorer och styr- och kontrollsystemet och alla andra apparater.

Seriekondensatorn är en gammal svensk uppfinning från 1940-talet. En första mindre togs i drift 1950 som en förberedelse för Vattenfalls bygge av dåtidens längsta och största kraftlinje i världen, den 954 kilometer långa Harsprångsöverföringen till Hallsberg. Den byggdes på rekordspänningen 380 kilovolt växelström och överförde 450 megawatt 1952. För exakt 50 år sedan fördubblades överföringsförmågan med den första stora seriekondensatorn som Asea byggde i Djurmo.

ABB kommer att leverera de nya stora seriekondenstorerna och installera dem i kraftöverföringsledningar mellan de östra och centrala regionerna hos Saudi Electricity Commissions kraftnät. ABB kommer också att bygga ut en 230 kilovolts transformatorstation.

- I utbyggnaden ingår en shuntkondensator med Ludvikakondensatorer men här tar vi de så kallade dead tankbrytarna från USA, berättar Mikael Norin.

Projektet kommer att drivas från Västerås som är centrum för Facts-teknologin inom ABB. Enheten Facts är en del av ABB Power Systems och har cirka 140 medarbetare.

De Facts-lösningar som konstrueras i Västerås använder sig av produkter tillverkade hos ABB i Ludvika.

ABB är världsledande inom Facts och har totalt över 500 installerade projekt runt om i världen.

Under året har Svenska ABB inom teknikområde tidigare fått fyra större Facts-order tillsammans värda 340 miljoner kronor i Indien, USA och Australien.

Mer läsning

Annons