Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-gymnasiet blir kvar

Annons

Johan Wennhall, chef för utbildningsförvaltningen i Västerås, och utbildningsnämndens ordförande Annelie Lahti, s, vill tona ned motsättningarna.

- Nu kommer vi, räknat på årsbasis, att under höstterminen betala 88 000 per elev. Men redan i nästa vecka ska vi inleda diskussioner om vilken ersättningsmodell som ska gälla från 2004. Det behöver inte bli så att ersättningen då blir mindre, säger Johan Wennhall.

Annelie Lahti:

- Vi tar ansvar för våra elever och utbildningen i Västerås och nu vill vi ha diskussioner med ABB-gymnasiet om hur vi kan samarbeta i framtiden.

Sven Krispinsson deltog i onsdags i ett möte med ledningen för utbildningsnämnden i Västerås. Han vill ha sagt att samtalet "fördes i en konstruktiv anda".

- Vi är inte nöjda med ersättningen på 88 000 kronor men vi kommer att ta in elever från Västerås på ABB-gymnasiet även i höst, säger han.

I Västerås har ABB-gymnasiet 156 elever och i Ludvika 77 elever. Efter förra veckans uppgörelse med gymnasieskolan VBU i Ludvika-Smedjebacken stod det klart att verksamheten i Ludvika är tryggad för överskådlig framtid.

VBU betalar från i höst 107 200 kronor per läsår för elever från Västerbergslagen som väljer ABB-gymnasiet.

Sven Krispinsson konstaterar att ABB-gymnasiet i Ludvika gynnas av bättre ekonomiska villkor än det i Västerås.

- Cirka 30 av de 77 eleverna i Ludvika är hemmahörande i Västerbergslagen. För elever i Ludvika som kommer från andra kommuner ersätts vi med 105 000 - 136 000 kronor per läsår.

- I höstas tog vi in 28 nya elever i Ludvika. I höst är vi beredda att öka intagningen till drygt 30 elever, säger Krispinsson.

Han säger inte emot men påpekar att det är tidningens tolkning att han som rektor gärna ser att fler elever ratar Västerås till förmån för ABB-gymnasiet i Ludvika med tanke på de ekonomiska förutsättningarna.

- Nu kommer vi att satsa offensivt i Ludvika.

- Det är viktigt att klargöra att skolan blir kvar och att vi vill utveckla den, framhåller han.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons