Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB gjorde nytt bottennapp i går

Annons

ABB noterade nytt bottenrekord i går då ABB redan på förmiddagen gick ned till den nya bottennoteringen 33,40 kronor, och börsvärdet rasade under 40 miljardersgränsen.

När ABB stod i topp värderades ABB till närmare 300 miljarder kronor

Att ABB släppte nyheten att de säljer sin mätverksamhet för 2,3 miljarder kronor bidrog inte till att mildra fallet, snarast tvärtom.

Intäkterna från försäljningen ska användas till att minska nettoskulderna. ABB hävdade att försäljningen inte var någon akutåtgärd. Men analytiker och handlare uppfattar försäljningen som en nödåtgärd till följd av ABB:s usla finanser.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt hänvisade till hade inga förklaringar till det fortsatta raset:

"Vi behöver nog tredje kvartalets rapport för att få lite mer stabilisering i kursen" ansåg han fortsätter han.

Delårsrapporten kommer 24 oktober.

Advokaternas asbestprocesser i USA fällde i måndags isoleringsföretaget Acands som av försäkringsbolagen nekats teckna ny försäkring. På måndag blir det en ny rysare då domen i asbesträttegången i West Virgina som gäller 8 000 skadeståndsanspråk väntas. En negativ dom och ABB väntas falla tillsammans med alla andra företag som är indragna i asbestprocesserna.

Handeln med ABB-aktien på Stockholmsbörsen var mycket hög i går och spekulationerna handlade om ett samband med maktspelet mellan Wallenberg och Martin Ebner. En del gissar att Ebner säljer och andra gissade att Wallenbergarna pressar ned kursen för att få Ebner på fall och tvinga honom att sälja ut sin del i ABB.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons