Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB Figeholm nästa till lågprisland?

Annons

I tidningen Barometerns ledare ställdes i lördags frågan om ABB-ägda Figeholms bruk blir nästa svenska del som flyttas till lågprisland.

- Helt gripet ur luften, säger ABB:s presschef Per-Lennart Berg.

I förra veckan gavs beskedet att ABB flyttar tillverkningen av distributionstransformatorer från Mjölby till Polen.

I lördagens ledare skrev Barometern:

"Dagens Nyheter jämför det som hänt i Västervik med Stockholm. Electrolux nedläggning är det samma för Västervik som det vore för Stockholm att i ett slag förlora 22 000 arbetsplatser. Nu hörs också oroande nyheter från Oskarshamn. Hur ska det gå med ABB i Figeholm? ABB:s VD Jürgen Dormann driver linjen att mer och med av ABB ska gå till Ostasien. Det är närmare expanderande marknader, och tillverkningen kan bli av lika hög kvalitet, men billigare."

I Figeholm tillverkar ABB isolationsdetaljer i pappersmassan presspan till bland annat ABB Ludvikas tillverkning av krafttransformatorer. Presspan har ABB använt som isolering sedan 1907 och i mitten av 1990-talet lade ABB ned presspantillverkningen i Ludvika och flyttade den hantverksmässiga tillverkningen. Först till Polen men den kom i stället att hamna i Figeholm då den polska kvaliteten inte höll måttet.

ABBs Figeholms bruk invigde i fjol sin nya pappersmaskin, orderboken är så full att företaget inte hinner med att leverera i tid. Ingen uppgift som NLT har tyder på att Figeholm är flyttningshotat.

- Varför skulle vi vilja flytta Figeholm, verksamheten är mycket betydelsefull för Ludvika och ingen kan ersätta denna, säger Per-Lennart Berg

Figeholm byggt upp kunnande för tillverkning av isolationskomponenter i Polen, Kina, Brasilien och Kanada.

Enligt NLT:s uppgifter finns det i dagsläget inga direkt olönsamma delar i den svenska Kraftdivisionen utöver Mjölbyenheten. Inom Automationsområdet har ABB lönsamhetsproblem med Marine/Ventilation, den gamla Fläktenheten i Mölndal i Göteborg som har problem efter förluster på en lyxkryssare.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons