Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB fick nytt stort HVDC Lightprojekt

Annons

ABB och norska Nexans delar på HVDC Lightprojektet till BPs Valhallfält, 30 mil ut i Nordsjön.
ABB i Ludvika ska leverera strömriktarstationen till Valhallplattformen och landstationen i Lista i Norge. Nexans levererar den 292 kilometer långa kabeln som också får en fiberoptisk kabeldel.
Kontrakten gäller i första fasen en ingenjörsorder och efter projektets godkännande av myndigheterna leverans och installation av utrustningen. BP räknar med tillstånden andra kvartalet 2006.
HVDC Lightsystemet blir på 78 megawatt, dubbelt så effektfullt som systemet till Trollplattformen.
– Den planerade HVDC-länken till Valhall ska ersätta gasturbiner och leverera 78 megawatt för drift av hela fältet. Vårt system kommer att göra Valhall till det mest miljövänliga fältet offshore i Norge.
– Systemet kommer årligen minska utsläppen ak koldixid med 300 000 ton och kväveoxiderna med med 250 ton utöver att BP får en lättare, säkrare och effektivare kraftförsörjning av plattformen, säger Christine Gunnarsson, ABB:s presschef.
Landstationen i Lista ska omvandla 300 kilovolt växelström till 150 kilovolt likström som körs ut i kabeln till Valhall. Där återvandlar offshorestationen kraften till växelström som distribueras i 11 kilovoiltssystem till de fem plattformarna i Valhallfältet.
ABB:s uppdrag är värderat till 460 miljoner kronor.
Gunnarsson förklarar att det blev ett samarbetet med kabelleverantören Nexans och inte ABBs kabelfabrik i Karlskrona så här:
– Det är BP som har lagt ut order till Nexans för kabeln. Vi är vana vid att arbeta i partnerskap med Nexans.
ABBs Valhallstation byggs på en nybyggd produktions-och hotellplattform med 150 sängplatser som ska stå klar 2009. HVDC-systemet som ska sköta kraftförsörjningen i 40 år bidrar till att produktionen på Valhallfältet förlängs med ett par årtionden.

Mer läsning

Annons