Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB får miljardorder

Annons

ABB vill inte kommentera den kommande miljardordern men ABB:s informationschef Anders Sörman säger:

"ABB kommer med största sannolikhet att sända ut ett pressmeddelande om detta. Då kommenterar vi det".

Det är företagen Eesti Energia, Estland, Latvenergo Lettland och finska Pohjolan Voima som undertecknat avtalet, "protocol of intent" om elkabeln.

Finska Helsinkin Energia kommer också att gå med i konsortiet som ska bygga ellänken. Kraftkabeln blir enligt Eesti Energia på 315 megawatt och ska tas i drift i slutet av 2005. Projektet är kostnadsberäknat till 110 miljoner euro, strax över en miljard kronor.

Finland finansierar halva projektet och Estland/Litauen tar ansvaret för den andra halvan.

Inom de närmaste månaderna ska kontraktet med ABB slutas och projektet inledas.

Gunnar Okk, chefen för Eesti Energia, säger att syftet med kabeln är att leverera el från de baltiska staterna till den nordiska marknaden och så ska HVDC-teknologin bidra till att stabilisera Estlands elnät mer stabilt skriver balticbusinessnews.com.

Estlinkprojektet har diskuterats ända sedan ABB i Ludvika presenterade den nya likströmstekniken HVDC Light. 1998 vann ABB den första avsiktsförklaringen.

Under åren som gått har bland annat svenska Graningeverken försvunnit ut som delägare i projektet liksom amerikanska och norska intressenter.

För ett år sedan var ABB dagar från ett kontrakt men ånyo drabbades projektet då av försening. Det senaste "letter of intent" som ABB har haft har nyligen löpt ut men ABB är ändå som synes optimistiskt om att vinna kontraktet.

De två strömriktarstationerna ska byggas i befintliga transformatorstationer i finska Espoo och estniska Kiisa. De är tänkta att levereras från ABB i Ludvika.

Kabellänken är tänkt att byggas med en dubbel så kallad bipolär kabel. Landkabeln blir 30 kilometer och skjökabeln 74 kilometer lång och tillverkas i ABB:s sjökabelfabrik i Karlskrona.

Risto Mäkinen, som är direktör för elanskaffning från öst i det stora finska kraftbolaget Pohjolan Voima Oy sa i vintras till Nya Ludvika Tidning:

- Vi skaffar el som råvara bara till våra aktieägare som består mest av skogsindustri och då är det viktiga att priset är stabilt och måttligt oberoende av marknadspriset på den nordiska spotmarknaden.

Alla tillståndsfrågor uppges också vara lösta.

Estlink-studien har finansierats med stöd från EU:s program för Transeuropeiska nät och är en del i Baltiska elringen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons