Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-facken hoppar av Samhallsdiskussionen

Annons

- Just nu har jag semester och jag vill inte uttala mig offentligt om varför vi valt att hoppa av. Först ska jag informera ABB:s Per Haugland och det sker efter min semester, säger metallklubbens ordförande Rolf Häggman.

Anledningen till diskussionen var att Samhall presenterade ett förslag där de skulle kunna ta över enklare arbetsuppgifter och samtidigt rädda arbetstillfällena kvar i Ludvika.

- ABB fokuserar på kärnverksamhet. I stället för att jobben försvinner från Ludvika så tycker jag att Samhall kan ta hand om dem på hemmaplan. Jag vill göra Samhall till en av ABB:s strategiska partners, förklarade Samhalls Lars Lindblom för NLT.

ABB, Samhall och facken på ABB startade därför en partssammansatt grupp för att se vilka arbetsuppgifter det kunde röra sig om. Samhall Produktionspartner behöver enklare produktion och så arbeten för arbetshandikappade, Samhall Resurs. Facken hoppades efter de första uttalandena att Samhall i Ludvika skulle växa.

Metall synade via sina kanaler Samhall och fann att det var lite för mycket locktoner från Samhalls sida. Facken fann att Samhall är så uppbyggda att de har en viss mängd arbetstimmar anvisade till Ludvika.

Blir dessa timmar fyllda med ABB-jobb så kan Samhall Ludvika få lämna ifrån sig de timmar man redan nu har till andra Samhallorter. Därmed står Samhalls nuvarande personal i situationen att välja om de vill flytta med eller konsekvensen av detta.

Därmed anser ABB- facken att de inte längre ska medverka.

Utöver diskussion om arbetshandikapp så har under diskussionen arbetsuppgifter inom ABB:s packning och lådtillverkning bland annat varit uppe.

Hade Samhall kunnat garantera att de arbeten de idag har på orten hade blivit kvar hade facken ställt upp för vidare diskussion.

Facken har inte helt stängt dörren, kan Samhall visa att dagens jobb blir kvar i stan så kan diskussionen återupptas efter semestern. Facken vid ABB vill gärna medverka till att arbetsuppgifter finns kvar i stan även om ABB klassar dem som att inte längre vara kärnverksamhet.

ABB:s informationschef Anders Sörman säger att vare sig han eller chefen Per Haugland är beredd att uttala sig i frågan då Samhallplanerna är en pågående diskussion och sådana för man inte via massmedia.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons