Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-enhet läggs ned i Ludvika

Annons

ABB-chefen i Ludvika Per Haugland bedömer att ABB klarar avvecklingen utan varsel.

- Vi gör vad vi kan för att behålla våra anställda hos oss i Ludvika. ABB i Ludvika är så stort att vi bör kunna absorbera de flesta, säger Haugland.

- Det löser sig säkert för personalen, det är inte bekymret, säger metallklubbens ordförande, Rolf Häggman, som dock ser ett bekymmer för sysselsättningen i kommunen när 50 färre i en framtid arbetar på ABB.

- Och så blir ABB Ludvikas ställning inom ABB försämrad och det är inte bra.

- Vi trodde på det här ställverket, det är bra grejor. ABB medger det nog inte, men nedläggningen beror på internpolitiken i ABB.

- Redan på Arbogatiden så motarbetade italienarna verksamheten. De jagade först bort nätstationerna från Arboga. Ludvika hann rädda ställverket och nu ser vi bilden. Nu blir italienarnas system, som är tekniskt sämre, det enda som ABB har, säger Rolf Häggman.

Det var hösten 2002 som ABB flyttade mellanspänningsställverken från Arboga till Ludvika efter att ABB sjabblat bort chansen att göra det nya miljöställverket AX1 till en storsäljare.

Flytten till Ludvika skedde med en hög målsättning. Fabriken startade med 30 anställda, i dag är de runt 50 och målet var 100 jobb 2006 med en årsvolym på 2 500 till 3 500 ställverk, tio procent av ABB:s marknad.

- Jag vill säga att vi gjort ett bra försök att få ställverket till en storsäljare, det var viktigt att vi försökte och personalen har gjort allt de kunnat. Men vi lyckades inte få tillräckliga volymer. 2003 sålde vi runt 800 ställverk, det borde varit 1 400 om vi skulle klarat våra lönsamhetsmål. Vi får bita i det sura äpplet, säger Hans Gleimar som är chef på enheten.

Mellanspänningsställverken har varit en storsäljare när de flyttades från Asea/ABB Ludvika i omgångar till Arboga på 1970- och 1990-talen.

Det var en stjärna inom ABB fram till 1997 då ABB spelade bort sina chanser. Asienkrisen kom samtidigt som ABB misslyckades med att marknadsföra teknikskiftet med det nya ställverket AX1. 300 anställda drabbades i Arboga.

I Ludvika fortsatte förlusterna.

Tekniskt har det varit en stor framgång, bland annat med ljusbågselliminatorn. Den och andra innovationer kommer att återkomma i framtida ställverksgenerationer från ABB, bedömer Gleimar.

ABB ville men fick inte med sig tillräckligt med nyckelpersonal från Arboga, pendling mellan orterna är inte möjlig med dagens kollektivtrafik. ABB i Italien klarade inte av att leverera komponenter i tid och kan ha motarbetat Ludvikasatsningen om Metalls bedömning är korrekt.

ABB fokuserar nu sin produktportfölj på att enbart marknadsföra och sälja mellanspänningsställverket Unigear för den svenska marknaden. Denna tillverkning sker i Tjeckien och Italien.

Unigear och AX1 var det två tekniska plattformar som ABB satsade på när mellanspänningsställverken strukturerades för tre år sedan.

MBL-förhandlingar med CF, SIF och Metall inleddes på onsdagen.

- Personalen har varit väl informerad under hela tiden, vi har haft veckovis information och jag har varit noga med att alla ska ha god insyn, även om alla inte känt till alla detaljer, säger Gleimar som därmed hoppas att nedläggningsbelsutet inte kom som en blixt från klar himmel.

I nästa vecka samlas personalcheferna vid ABB-enheterna i Ludvika för att vaska fram ersättningsjobben.

Den befintliga orderstocken ska arbetas av fram till semestern och tredje kvartalet i år ska fabriken tömmas.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons