Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-dom kan öppna väg för avyttringar

Annons

ABB är nöjt med domstolsbeslutet i USA. Utslaget kan bana väg för en försäljning av ABB:s olja, gas och petrokemiska verksamhet.

- Utslaget är goda nyheter för ABB då domstolen i ett starkt och detaljerat beslut går på vår linje, säger Wolfram Eberhardt, talesman på ABB till TT.

En amerikansk domstol godkände i måndags ABB:s föreslagna asbestuppgörelse, men bara under förutsättning att ingenting dyker upp som i grunden förändrar fakta i den fortsatta utredningen av två dotterbolag i koncernen. I denna utredning har ABB tio dagar på sig att lämna kompletterande information.

- Vi kommer att ge domstolen denna begränsade information i tid, säger Wolfram Eberhardt.

Mer än 90 procent av målsägarna hade redan accepterat ett tidigare förslag. Ursprungsförslaget skulle ha kostat ABB cirka 9,5 miljarder kronor, medan måndagens beslut kommer att kosta ABB ungefär 10,3 miljarder kronor.

ABB har en ansträngd finansiell situation och bolaget är stort behov av att minska skulderna om cirka 65 miljarder kronor. Och domstolens beslut kan bana väg för den utannonserade försäljningen av olja, gas och den petrokemiska verksamheten.

''ABB måste lösa asbetsproblemen innan en försäljning av olja, gas och petrokemiska divisionen'', skriver investmentbanken Zuercher Kantonalbank i kommentar, enligt nyhetsbyrån Dow Jones.

Asbestkraven härrör från 1960- och 1970-talen då dotterbolaget CE tillverkade tryckkokare för kraftindustrin. (TT)

TT

Mer läsning

Annons