Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-chefs uttalande upprör

Annons

Häggman hade på onsdagsförmiddagen sökt Sten Jakobsson för att få en kommentar kring uttalandet personligen men utan att lyckas nå honom.

- Det är ledningen som tar felaktiga beslut. Om man ser över den kan man öka produktiviteten men här kör vi så mycket det går, säger Rolf Häggman vidare.

På ABB i Västerås hävdade pressdirektör Ingalill Östman att intervjun som sänts var ett hopklipp och där rubriken som använts var felaktig och missvisande.

- Det är taget från den intervju som gjordes vid ABB:s halvårsredovisning och det hela handlade om att Sverige och västvärlden måste se över hela företagsklimatet så att det blir positivt.

Östman säger att Jakobsson pekat på att bland annat skattetryck och sjukfrånvaron är en del av det som måste ses över.

- Det var snarare ett inlägg i debatten för att politikerna ska se allvaret, säger Ingalill Östman.

Att vinklingen blivit felaktig kan bero på att Sten Jakobsson varit otydlig, tror hon.

- Vi har ju vårt fikonspråk som kan vara svårt att förstå.

För att facken inte ska oroas i onödan har ABB:s ledning kontaktat dem för att förtydliga, sade Östman.

Men inte heller SIF-ordföranden Nils-Olov Olsson hade hört något från ABB och hade sökt på deras hemsida efter ett pressuttalande.

- Det är ingen idé att kommentera när de inte gått ut med någon information, men visst har medlemmarna ironiserat uttalandet.

En viss oro känner han för att verksamheterna kommer att flyttas utomlands men om det sker kommer det inte att ha ekonomiska orsaker.

- Då är det strategiska och politiska orsaker. Ska vi ha verksamhet här så måste lönerna vara i nivå med resten av Sverige, annars får de göra jobbet själva.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons