Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-chef organiserar om

Annons

ABB är känt, kanske till och med ökänt för alla omstruktureringar, omorganisationer, strategier och nya grepp som testats.

Nu har ABB:s ledning godkänt ett pilottest av en ny affärsmodell som en del i ABB:s affärsstrategi.

Det blir en del av transformatordelen inom ABB Power Technologies i Europa som ska verifiera att Kindle har rätt.

Europadelen av Medium Power Transformers omsätter 1,3 miljarder kronor (180 miljoner dollar).

Pilotprojektet omfattar transformatorfabrikerna Vasa i Finland, Bad Honnef i Tyskland, Legnano i Italien, Lodz i Polen, Istanbul i Turkiet och Bilbao i Spanien. De som tillverkar i 100 megavoltamperesegmentet.

Ludvika förlorade detta segment när Nordens fabriker strukturerades för några år sedan.

Pilottiden pågår fram till juni nästa år. Under andra halvåret 2005 ska projektet utvidgas och 2006 ska en stor del av ABB:s budget bygga på Kindles idéer om globala perspektiv.

I pilotprojektet ska försäljarna på respektive marknad kränga transformatorer, fabrikerna ska köra med öppen intern bokföring. En global marknadsenhet ska koordinera det hela ifall fler än en fabrik kan och vill sköta leveransen.

Pilotförsöket kommer att gynna lågkostnadstillverkare som Turkiet och missgynna fabriker med högt kostnadsläge som i Finland och Tyskland, befarar ABB-kännare med insyn i en del av affärerna.

För ABB:s blödande finska transformatorfabrik i Vasa med 380 anställda är det ett direkt hot. Vasaenheten skakas redan av personalprotetster mot att ett 35-tal anställda permitterats på obestämd tid. Enligt Vasabladet så har det varit på tal att permittera upp till 200 anställda.

Intern öppenhet ska genomlysa pilotprojektet. Men det ska också hjälpa ABB:s säljare att kunna erbjuda kunden en mer kostnadseffektiv lösning om han nu vill köpa billiga turkiska transformatorer i stället för att avstå från dyra finska som kan bli fallet i Ryaupphandlingen i Göteborg.

Civilingenjörsförbundets Bertil Nordqvist höjer ett varnande finger för Kindles idéer:

- I ett så stort och differentierat företag som ABB som producerar allt från tryckknappar, små distributionstransformatorer till jättesystem som Itaipu och Three Gorges är det svårt att tro att ett grepp kan lösa alla ABBs problem.

- Kanske är den nya affärsmodellen rätt lösning för mellanspänningstransformatorer.

- Men detta kan om det drivs för långt, skada de relationer som våra ingenjörer och försäljare av stora projekt byggt upp under åratal för att inte säga decennier, varnar civilingenjörernas ordförande.

I Kindles brev till de anställda skriver han:

"Jag hoppas att alla kommer att inse att den här insatsen är en fördel för ABB totalt, oavsett konsekvenserna för enskilda enheter".

BO JOFFER

Mer läsning

Annons