Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB bygger om reaktor

Annons

På fredagen meddelade ABB att man tagit hem ett kontrakt på 200 miljoner kronor för att hjälpa till att öka elkraftsproduktionen vid Oskarshamn Unit 3 kärnkraftreaktor.

Anläggningens ägare, OKG, vill öka kraftgenereringen från 1 200 till 1 450 megawatt, vilket är tillräckligt för att värma upp ytterligare cirka 100 000 bostäder.

OKG driver tre kärnkraftsanläggningar som tillsammans levererar 20 procent av Sveriges totala elförsörjning. Oskarshamn Unit 3 är OKG:s största reaktor, som efter uppgraderingen kommer att vara i drift till 2045.

-Av hela ordern på 200 miljoner svenska kronor är ungefär hälften av ordervärdet transformatorer, säger presschefen Christine Gunnarsson.

För att vara mer exakt så handlar hela ordern om att ABB ska leverera krafttransformatorer från ABB i Ludvika samt modifiering och certifiering av generatorbrytare och isolerade skensystem.

Från enheten Substations i Västerås levereras projektarbete och support till anläggningen.

- Ordern är naturligtvis viktig för transformatorfabriken i Ludvika. Den ger inga direkta nyanställningar, men säkerställer dagens arbetstillfällen, svarar Gunnarsson på frågan om det ger några jobb i Ludvika.

Gunnarsson kan inte av konkurrensskäl lämna information om hur många i den befintliga styrkan som berörs av ordern.

-Transformatorerna kommer att levereras under andra halvåret 2008. Projektet är planerat att avslutas under 2008, säger Gunnarsson.

ABB är underleverantör till ALSTOM Power Sweden, som tog hem kontraktet från OKG för att genomföra nödvändiga uppgraderingar på turbiner och elanläggningen. ABB:s teknik kommer att användas för att överföra el från anläggningens kraftgeneratorer till Sveriges 400 kV nät.

- Detta är ett lysande exempel på hur ABB:s teknik kan användas för att optimera existerande anläggningar och därmed maximera både affärs- och samhällsnytta, säger Per Haugland, Sverigechef för division Power Systems.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons