Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-are i Ludvika får ny arbetsgivare

Annons

- Verksamheten har cirka tio medarbetare i Ludvika, säger presschefen Per Lennart-Berg.

Vilken som köper enheten är inte offentligt ännu och inte heller priset. Men det ser alltså ut som om ABB klarar målsättningen från oktober i fjol om att avsluta försäljningen andra kvartalet i år.

Försäljningen är ett led i fokuseringen på kraft och automation och ABB är snart under 9500 anställda i Sverige.

Den verksamhet som Business Systems bedriver är traditionell IT-konsultverksamhet och består i dag till 50 procent av kunder utanför ABB i Sverige.

Motsvarande verksamhet inom ABB i Tyskland såldes under första halvåret 2003.

Enheten består i dag av cirka 300 medarbetare, varav cirka 180 finns i Västerås, 50 i Huskvarna, 50 i Växjö samt utöver Ludvika, Klippan, Norrköping och Malmö.

- Vi räknar med att kunna köpa dessa tjänster på ett mer effektivt sätt i framtiden, framhåller ABB.

Under 2003 såldes ABB:s byggnadssystem, Building Systems, till YIT Corporation i Finland, vilket berörde omkring 2 900 medarbetare i Sverige och ett 60 tal i Ludvika, ABB har också sålt ut datorservice till IBM, telefonväxel till Manpower, företagshälsovård till Empower och kontorsservice till Elanders de senaste åren.

Svenska ABB hade 1998 24 500 anställda, vid årsskiftet hade ABB bantat ned till 10 044 och hittills i år har besked getts om att 300 jobb ska bort inom Business Systems, 140 inom HVDC, 50 inom mellanspänningsdivisionen samt att Mjölbyfabriken med 70 anställda flyttas till Polen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons