Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB är 40 procent dyrare än konkurrenten

Annons

Svenska Kraftnät som skött upphandlingen av de båda stationerna i Sverige och Danmark fann när de fick in anbuden och jämställt dessa rent tekniskt att de tre leverantörerna lämnat följande bud:
? ABB Power Systems AB - 616 489 000 kronor
? Siemens AG - 566 236 000 kronor
? Alstom T&D Ltd - 439 260 000 kronor
ABB var alltså 40,3 procent dyrare än sin engelska konkurrent Alstom i Stafford som slogs för att vara kvar på HVDC-marknaden. Alstoms förhandling har skötts av Kurt Håkansson, den förre ABB-chefen från Ludvika som gått över till konkurrenten.
Svenska Kraftnäts motivering, utöver priset, var att Alstom uppfyller alla de funktionella och tekniska krav som ställts.
För ABB är förlusten en stor prestigeförlust, Ludvika hade nämligen levererat alla HVDC-anläggningar i Norden fram till den 23 april i år då Alstom bröt ett monopol som Ludvika haft i 50 år.
Studerar man buden lite noggrannare så visar det sig att Alstom använder sig av 420 tyristorer, ABB av 480 och Siemens ville använda sig av 504 stycken för att klara överföringen av 380 megawatt.
ABBs tyristorenheter kostar var och en 21 900 kronor jämfört med Alstoms 14 950 kronor.
Alstom behöver i sin anläggning 420 kondensatorer medan ABB klarar samma jobb med blott 267 enheter. Siemens hade behövt 522 stycken. Men Alstoms kondensatorenheter kostar bara 2 140 kronor styck jämfört med ABB:s 10 700 kronor.
Men ABB i Ludvika behöver inte gå helt lottlösa ur affären.
Till stationen ska också ett nytt 400 kilovolts växelströmsställverk handlas upp. Där har leverantörerna fram till den 29 augusti på sig att fila på sina anbud. I mitten av september räknar Svenska Kraftnäts inköpschef Hans Lundin med att man skriver nästa kontrakt.
ABB som strax efter förlusten av Konti-Skan erkände att de inte var konkurrenskraftiga inleder i slutet av augusti förhandlingar med facken om att återställa lönsamheten genom att göra sig av med 100 av 414 anställda.
När Alstom i fjol gjorde en motsvarande förlust i Indien till ABB i Vizag II projektet och förlorade uppgraderingen av Kanadalänken Nelson River 1 till Siemens så fick ytterligare 150 gå från Alstoms enheter i Stafford i England. Ett par år tidigare ledde ABB och Siemens Kina-framgångar till att 700 fick gå i Stafford som nu har runt 1500 anställda.
Alstom håller också på att sälja av Staffordfabriken som i höst får det franska kärnkraftsföretaget Areva som ny ägare. Trots att Staffordfabriken vunnit Konti-Skan så är det fortsatt kris och kommunledningen i Stafford har i dagarna begärt samtal med ABB:s konkurrent om framtiden för de anställda.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons