Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB anställer 5 000 i Kina

Annons

ABB i Kina kommer inom det närmnaste året att gå om ABB Sverige i antal anställda då ABB ökar från 7 000 anställda till 12 000 inom femårsplanen.

Svenska ABB är nu nere, kanske redan under 9 000 anställda. ABB har på fem år bantats från 175 000 anställda till 105 000 och fokus är lågprisland.

Ludvikapersonal har hjälpt till att bygga upp världens största transformatorfabrik i Chongqing från ingenting för fem år sedan till att i år tillverka 25 000 megavoltampere (MVA) jämfört med Ludvikafabrikens 15 000 MVA

ABB Kina har nu 27 tillverkande enheter i Kina. De andra viktigaste enheterna som har koppling till Ludvika är ABB Hefei Transformer som tillverkar 10 000 MVA transformatorer per år och ABB Zhongshan Transformer som bygger ut fabriken från 6 000 MVA till 10 000 MVA. På ställverksområdet finns ABB High Voltage Switchgear i Beijing som tillverkar med bland annat Ludvikakunnande och ABB Huadian High Voltage Switchgear i Xiamen som bygger gasisolerat med tyskt kunnande från ABB Calor Emag.

Ludvika har också ansvaret för ABB Xian Power Capacitor som bygger kondensatorer och ska fördubbla produktionskapacitet med nya automatiska Ludvikamaskiner.

Nu ska ABB bygga ännu fler fabriker och produktionslinjer för 700 miljoner och anställa 5 000 nya kinesiska medarbetare.

- ABB i Kina planerar att anställa 5 000 och fördubbla sin orderingång till fyra miljarder fram till år 2008, sade ABB:s ordförande och koncernchef, Jürgen Dormann, vid en presskonferens i Beijing på måndagen

Av ABB:s försäljning på 18 miljarder dollar över hela världen kommer ungefär två miljarder från Kina under 2004. Dormann sade att han tror att Kina kommer att vara företags främsta marknad inom fem år.

- ABB-koncernen har en klar och väldefinierad fempunktsstrategi för att hjälpa oss att möta våra ambitiösa mål i Kina.

Bland de nya fabriker som planeras är en ny reläfabrik i Xiamen.

Ludvikafabrikerna levererar i dag också nyckelkomponenter som lindningskopplare, genomföringar, brytar- och transformatordelaljer till Kina.

ABB har startat ett program kallat "Cost migration", ett speciellt team som köper material i Kina och använder detta för att bygga kompletta produktlinjer hellre än att importera vissa komponenter från Europa som man ofta har gjort tidigare. I en framtid kommer komponentströmmen att gå från Kina.

Till China Daily säger Dormann:

- Vår känsla är att vi är överinvesterade i Europa och underinvesterade i lågkostnadsländer som Kina. Vi har för många fabriker i Europa och för mycket av våra råmaterial köps i högkostnadsländer.

Men Dormann understryker också att Kinasatsningen inte nödvändigtvis leder till att Sverige och Tyskland drabbas. Affärer i Kina ska ochså ge värde till verksamheterna i de traditionella ABB-länderna Sverige, Tyskland och Schweiz.

På presskonferensen trodde Peter Leupp, landchef för ABB i Kina, på fortsatt stark tillväxt i Kina.

- Olympiska Spelen 2008 och Världsutställningen 2010 kommer säkert att driva på utländska direktinvesteringar och förbättringar inom infrastrukturen, sade Leupp.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons