Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB anmälde olaglig kartell

Annons

Avslöjandet från ABB handlar om gasisolerade ställverk, GIS.

EU-kommissionen har, efter att ABB:s revisorer i en internrevision under våren hittat priskartellen vid GIS-enheterna i Tyskland och Schweiz, inlett en granskning om misstänkt prissamarbete. EU-kommissionenhar gjort razzior hos Siemens, Areva och VA Tech.

Det ABB funnit i revisionen är att prissamarbetet funnits i några år men ABB överlåter till EU att avgöra hur länge det funnits liksom omfattningen.

ABB samarbetar fullt ut i undersökningen med syftet att återställa konkurrensen.

- Det här avslöjandet visar att vi har noll tolerans mot tvivelaktiga affärsmetoder. Det visade vi tydligt också i Australien där vår medverkan i en gammal transformatorkartell nyligen lett till böter, säger ABB:s presschef Per Lennart Berg.

- Jens Birgersson har fått lämna jobbet men kommer att bli kvar inom företaget tills vidare. Dürr fick gå omedelbart, säger Berg.

Den som varit ansvarig längst för ABB:s högspänningsapparater, Josef Dürr, fick sparken. Dürr var fram till i går ansvarig för affärsområdet Power Systems där HVDC i Ludvika ingår.

ABB har nolltolerans när det gäller olagligt eller oetiskt uppträdande, och företaget säger i sin uppförandekod att åtgärder vidtas mot varje anställd som varit inblandad i konkurrenshämmande utövande.

Uppdelning av marknader och mutor är vanligt förekommande i affärer i Mellersta östern och Asien. Per Lennart Berg är dock inte orolig för att ABB:s avslöjande ska ge färre affärer:

- Snarare tvärtom, vi visar att våra kunder kan lita på oss. Mutor och karteller tillhör förgången tid i affärsvärlden. Vi vill ha fri konkurrens och avreglerade marknader, säger Berg.

ABBs GIS-delar omsätter mellan 170 och 200 miljoner dollar.

Siemens och Areva har ännu inte bekräftat sin inblandning men det har VA Tech som säger sig nu samarbeta med EU fullt ut.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons