Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aaltos idéer lever än

Annons

Finländske arkitekten Alvar Aalto var ofta i Sverige. I Hedemora startade han Artekfabriken som tillverkade möbler fram till 1969.

De blev populära över hela världen och säljs fortfarande från Artek i Finland.

Jan-Krister Boman är också arkitekt. Han är något av en Aalto-specialist och var inbjuden som föreläsare under utställningen Trätinget i helgen.

- En dam berättade att hon har en gungstol som Aalto har ritat. Jag har lovat att komma och titta på den sedan, berättar han.

Aalto lär ha älskat att sitta och rita små föremål och sedan få dem förverkligade. Gungstolen är förmodligen en prototyp, som aldrig har serietillverkats.

Många av hans ritningar kom aldrig till användning, trots att hans namn var berömt över hela världen.

Endast två av hans planerade byggnader har uppförts i Sverige - Blå huset i Avesta och Västmanland-Dala nationshus i Uppsala.

- Han ritade ett förslag till ett nytt centrum i Avesta och enligt en undersökning ville människor att det skulle realiseras, säger Jan-Krister Boman.

Det skulle kosta tre miljoner kronor att förverkliga Aaltos idéer, men politikerna i Avesta ansåg sig inte ha råd. Dessutom gick de nya husen inte samma stil som den lokala bebyggelsetraditionen.

- Han ritade nästan bara offentliga byggnader, men det finns några privatbostäder också.

I Ludvikatrakten var det meningen att Villa Tvistebo skulle byggas. Men av någon anledning blev det aldrig av.

- I så fall hade det med största säkerhet varit museum i dag, säger Jan-Krister Boman.

Under Trätinget har Aalto fått ett eget rum i Hedemoras gamla tingshus. Där visas möbler från Artekfabriken i Hedemora, som fanns mellan 1946 och 1969.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons