Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A-kassan har blivit en tjänstemannaprodukt

Annons

Först blir man arbetslös sedan om man blir sjuk så blir man rättslös.

Nu måste vi inom arbetarrörelsen ta tag i högerpendeln och vrida den tillbaka till att bli en vänsterpendel. Nuvarande sjuk- och arbetslöshetsförsäkringssystem håller på att bli högerprojekt som vi inom arbetarrörelsen inte kan försvara ute bland vanligt folk. Sjuka människor döms ut av försäkrings-läkare på grund av otydliga allmänläkare.

A-kassan har blivit en tjänstemanna-produkt som ser ner på den lille människan. Gör vi det tillräckligt outhärdligt så får vi ut fler ur systemet, inte till arbete utan bara ur ersättningen.

Detta tenderar att bli en kvinnofälla på grund av att tjejer/kvinnor accepterar en lägre inkomst då de har en andra hälft som bidrar i större utsträckning till hushållets försörjning.

Nu kräver vi att en översyn görs och att det ställs större krav på allmänläkare och att arbetsförmedlingar får ökad möjlighet till individuella lösningar för enskilda i de fall man ser möjligheten till jobb.

Vi kräver också att olönsamma företag inte ska ha a-kassan som en buffert där tim-anställningar är mera regel än undantag.

SEKO Dalarnas representantskap

Mer läsning

Annons