Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A-kassa är inget alternativ

Annons

Svar till Lars-Erik Larsson, 27 maj:

Lars-Erik Larsson skriver i en insändare i Borlänge Tidning att aktivitetsgarantin är ett vansinnigt slöseri med skattemedel och att äldre får konstruerade jobb på bekostnad av riktiga arbeten för ungdomar.

Vi har en annan bild av aktivitetsgarantin.

Under 2000 skapade regeringen aktivitetsgarantin för att förbättra möjligheterna för dem som har varit arbetslösa länge att få jobb.

Med utgångspunkt i en individuell handlingsplan ska den som är arbetslös genom aktiva insatser bygga på sin kompetens så att den motsvarar kraven i de lediga jobben.

Aktivitetsgarantin vänder sig inte, som du tycks tro, bara till äldre. Tvärtom är hälften av deltagarna under 50 år. Sedan starten i augusti 2000 har aktivitetsgarantin varit en väg ut ur långvarig arbetslöshet för drygt 2 000 personer i Dalarna.

Det betyder att 58 procent av deltagarna har lämnat aktivitetsgarantin för jobb med eller utan stöd, reguljära studier eller av annan orsak.

Ett konkret exempel på det du beskriver som slöseri med skattemedel är projektet Klassmorfar i skolan. Genom projektet har 14 män fått jobb (med särskilt anställningsstöd) under två år för att vara en resurs i skolan.

Tack vare skattemedlen har 14 långtidsarbetslösa män fått meningsfull anställning med lön, skolorna har fått möjlighet att anställa personal och barnen får tillgång till ytterligare en vuxen i skolan. Detta ska sättas mot den kostnad för a-kassa eller aktivitetsstöd (som ju också är skattemedel) som samhället ändå hade haft om männen hade fortsatt vara arbetslösa.

De här anställningarna hade inte genomförts utan statlig subvention och kan därför heller inte beskrivas som jobb i illojal konkurrens.

För att få ersättning från arbetslöshetskassan måste man stå till arbetsmarknadens förfogande. I det ingår även de arbetsmarknadspolitiska program eller andra insatser som arbetsförmedlingen beslutar om.

Självklart kan du välja att tacka nej, men avstår då samtidigt från ersättning från a-kassan.

Arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring mot ofrivillig arbetslöshet. Det innebär konkret att det inte finns, och heller aldrig har funnits, möjlighet att välja mellan att ta ett ledigt arbete eller att få fortsatt arbetslöshetsersättning (eller aktivitetsstöd).

JAN BERGLUND

Mer läsning

Annons