Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A-kassa är ingen försörjning

Annons

Svar till "Två som ibland behöver...", 23/3:

Av vad som framgår av insändaren och att den undertecknas med "Två som ibland behöver Arbetsförmedlingens tjänster" drar jag slutsatsen att det handlar om två personer som har säsongsanställningar.

Att ha ett säsongsarbete under en kortare tid av sitt liv och söka arbete eller att regelbundet komplettera med ett annat arbete under övriga delen av året är naturligtvis helt OK. Att däremot arbeta 6- 7 månader om året år efter år - ibland ett helt yrkesverksamt liv - och i övrig uppbära a-kassa är inte OK. Den som lever hela sitt liv som säsongsarbetslös försörjs totalt sett 15 år av skattemedel. Det är inte rimligt och inte acceptabelt.

Den som har ett säsongsarbete och uppbär a-kassersättning måste därför följa samma regler för arbetslöshetsförsäkringen som alla andra. Det innebär att den som inte kan försörja sig på säsongsarbeten aktivt måste söka arbete inom yrkesområden som ger möjlighet till helårsförsörjning. Det är också därför som vi inom Arbetsmarknadsverket i dag arbetar mer intensivt med dem som har ett säsongsarbete. Något som en del som varit säsongsarbetslösa i många år upplever som obehagligt.

Jag beklagar om ni på grund av detta känt er illa behandlade av Arbetsförmedlingen.

ANNE UNGE, CHEF FÖR ARBETSFÖRMEDLINGEN LUDVIKA/SMEDJEBACKEN

Mer läsning

Annons