Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

99,5 procent kan få bredband

Annons

Det är mycket positiva besked för folket i småorterna. Täckningsgraden blir hög. 99,5 procent av hushållen får nu tillgång till bredband. De första löftena löd på 95 procent och när de definitiva planerna kom i början av sommaren hade täckningen ökat till 98 procent. Och det förslog alltså inte heller.

- Vi var lite fega i början och desto roligare nu då vi kan presentera bättre siffror, säger Anna Haars, IT-chef.

De tjänster som blir möjliga omspänner 0,25-8 megabit/ sekund. Faktorer som avgör anslutningshastigheten är boendeläget, avstånd till telestation, kabeltyp samt vilken tjänsteleverantör man väljer. Olika leverantörer erbjuder olika hastigheter. I nuläget är det tolv olika aktörer - för privatpersoner, företag eller bådadera - som är aktuella.

Samtliga telestationer berörs utom Kinnvallsjösätra, där det inte bor folk året om. De mindre stationerna Avradsberg, Östra Näsberget, Lisskogsåsen, Näsfjället, Löten, Gräsheden och Husvallgölen får en så kallad förenklad bredbandsnod med en total stationskapacitet på 2 megabit/sekund. De är då anslutna med koppar och inte med fiberoptik.

För lejonparten av all trafik bör hastigheten vara tillräcklig. Men för den som vill nätspela de mest komplicerade dataspelen kan nog resurserna ute i de minsta byarna vara något blygsamma.

Några kanske önskat fiberoptik i fler byar; på de lite större orterna kommer lokala fibernät att anläggas.

I första hand är det troligtvis företag med mycket höga kapacitetskrav som ansluter sig till de näten.

Men fördelen med att till stor del ändå nyttja befintligt telenät är att utbyggnaden kunde ske betydligt snabbare och att anslutningspriset blir mycket lägre.

Och det finaste i kråksången är att utbyggnaden ger möjlighet för betydligt högre kapacitet i en inte alltför avlägsen framtid.

På kommunens hemsida finns mer detaljerad information om utbyggnaden. Av de undringar som kommer in till IT-enheten anas att upplysning är välbehövlig i vissa fall.

- Det händer att vi får frågor om när det blir bredband inne i själva Malung, säger Anna Haars.

Och då huvudorten jämte Sälens by, Sälfjället och Tandådalen redan har bredband sedan några år så tycks inte bygdens befintliga datamöjlighet allom välbekant.

Hursomhelst så planeras den nu aktuella utbyggnaden vara klar i slutet av januari.

- Som det ser ut nu kan de första beställningarna göras i början av december, kanske något tidigare, säger Anna Haars.

Många följer också utvecklingen noga; inte minst för de minsta byarna är bredband viktigt.

- Det här är positivt för hela kommunen. Vi har redan fått konkreta exempel på att det här hjälper folk att kunna stanna kvar och även flytta in till mindre orter som till exempel Husvallgölen och Löten, säger Anna Haars.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons