Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

98-åring utan näring i 36 timmar på sjukhus

Annons

Dottern Lilian Eriksson-Grund berättar att Ellen vistas på sjukhemmet Björkudden. Personal därifrån följde med Ellen till lasarettet den 17 mars.

- Jag ringde till sjukhemmet flera gången under dagen för att höra om mamma kommit tillbaka. Vid en kontakt klockan 15.30 fick jag beskedet att mamma var kvar på lasarettet och att sjukhemmet sänt upp ny personal eftersom arbetstiden var slut för det första teamet, berättar Lilian.

Klockan 17.30 ringde Lilian direkt till Mora lasaretts akutmottagning.

- Då fick jag beskedet att mamma just blivit flyttad till medicinkliniken och att hon drabbats av en blodpropp i benet.

- Efter att hon varit sju och en halv timme på akuten frågade jag om mamma fått någon näring. Beskedet var att hon fått en kopp soppa, men den hade hon kräkts upp.

Lilian åkte därefter upp till lasarettet och besökte mamman, och av personalen på medicin fick hon veta att de skulle sätta in näringsdropp.

- Lugnad av det beskedet åkte jag hem och tillsammans med personalen hade vi kommit överens om att jag skulle ringa lasarettet påföljande dag klockan 13.00, sedan ronden gått.

Lilian och hennes man åkte istället upp till lasarettet vid den avtalade tidpunkten och fann då att Ellen inte var kontaktbar.

- Jag frågade personalen om mamma fått näringsdropp kvällen innan och svaret blev nej, säger Lilian.

Efter mer än 36 timmar skjutsades Ellen tillbaka till sjukhemmet.

- Personalen lyckades få liv och vätska i mamma, men samtidigt upptäcktes att hennes löständer försvunnit under vistelsen på lasarettet. Var de försvann har inte gått att få svar på. Ingen vet.

Under stor vånda har Ellen fått lov att göra flera besök hos tandläkare för att få nya löständer och hon har tvingats vara utan tänder i nära två månader.

Lilian säger att tandläkaren reagerat på slarvet i sjukvården och menat att det inte är värdigt en så gammal människa att behöva gå igenom den behandling som var nödvändig för att hon skulle få en ny tanduppsättning.

Lilian ställer frågan till ansvariga om det här relaterade fallet kan kallas för väl fungerande sjukvård.

Tidningen har talat med landstingsdirektör Ulf Hållmarker som säger att han inte kan kommentera enskilda fall. Han hänvisar till ansvariga på berörda avdelningar på Mora lasarett.

Verksamhetschef Bengt Eriksson vid akuten säger att han ej känner till fallet och skulle behöva studera journalen innan han gör något uttalande.

- Det jag kan säga är att sju och en halv timme på akuten inte låter så bra, men det kan som sagt vara orsakat av speciella omständigheter som jag inte känner till.

Bengt Eriksson tillägger att det här ändå tycks vara ett fall för medicinkliniken och när tidningen sökte verksamhetschef Roland Karlsson var beskedet att han ej var i tjänst under fredagen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons