Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

960 kilo smittat kött

Annons

Det mesta av den smittade kycklingen har ätits upp av restauranggäster i de tre kommunerna. Men enligt miljökontoret i Borlänge finns inga tecken på något sjukdomsfall vilket tyder på att de fem aktuella restaurangerna tillagat kycklingen enligt regelboken.

- Värmer man upp den tillräckligt förstörs den sjukdomsalstrande bakterien. Så att ingen rapporterat symptom tyder på att den tillagats på ett bra sätt, säger Maj Ardesjö.

Salmonellabakterien dör vid 70 grader, och då är risken liten att någon ska insjukna.

En annan riskfaktor är om det brister i hygienen i köket, så att smittan förs över till något annat. Exempelvis via otvättade händer, köksredskap eller skärbrädor. Inget tyder på att så skulle ha skett i Borlänge. Ardesjö har inte heller fått några sådana signaler från Hedemora eller Avesta.

Den aktuella kycklingen kommer från Thailand, partiet var på totalt fem ton och smittan upptäcktes vid en stickprovskontroll som miljöförvaltningen i Stockholm utförde på en restaurang.

Partiet på totalt fem ton har spårats, varav alltså 960 kilo gått till en grossist i Borlänge. Därifrån har det sålts vidare till två restauranger i Borlänge, två i Hedemora och en i Avesta.

De 72 kilo som finns kvar av partiet, återfanns i Borlänge. En av restaurangerna hade en kartong kvar av sex köpta, den andra hade en tredjedels kartong kvar, av den enda köpta. Kycklingen har skickats åter till huvudimportören.

- Det ska inte finnas någonting kvar ute nu, säger Maj Ardesjö som berömmer grossisten i Borlänge som agerat snabbt och effektivt för att spåra och kalla tillbaka den smittade kycklingen.

Partiet kom till Borlänge den 4 maj:

- Så man kan förstå att det inte finns så mycket kvar.

Enligt miljökontoret i Borlänge är det sällsynt med salmonella-smittat kött i Borlänge. Prover tas sällan, då man räknar med att de rutiner som finns stoppar sådana här partier.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons