Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

92 års skolhistoria kartlagd

Annons

Som bekant avslutas all skolundervisning i och med årets skolslut. Samtliga elever flyttas över till Lorensberga.

Dessutom finns det allvarliga planer på att byggnaden senare ska rivas.

- Det känns lite konstigt, säger Jonatan Granlycke, som tillsammans med klasskompisarna Rasmus Wiberg, Jakob Lundh, Robin Blom och Marcus Jäger har forskat om skolans långa historia.

- 1907 beslutade man att Valhalla skola skulle byggas. Den stod klar till läsåret 1910 och var på sin tid Ludvikas största skola, berättade Robin Blom.

Kostnaden för skolan var 1910 blygsamma 100 000 kronor. I dagens penningvärde uppskattas den summan till runt 25 miljoner kronor.

- Det fanns sju klasser, tre slöjdsalar och en matsal. De ogifta fröknarna bodde med rektorn i lärarbostaden bredvid skolan, omtalar Jakob Lundh.

Under de fem veckor som de fem ungdomarna forskat kring Valhalla skola har kvintetten fått massor av små detaljer kring 92 års skolgång.

Att man gick i skolan sex dagar i veckan, att det under de första 30-40 åren endast fanns torrdass i källaren och att det var först kring 1950 som skolmat började serveras är några av de intressanta uppgifterna.

Att en klass kunde består av 35 elever var inte ovanligt och att skoldagarna började redan 07.30 och pågick till 16.00 varje måndag-lördag fick många att lyfta på ögonbrynen.

- Vi har fått mycket hjälp av den gamle skolläraren Tore Johansson som kan allt om Ludvikas skolor, säger Jonatan Granlycke.

Att Valhalla skola förr i tiden omgärdades av enbart granar är det få i de senaste generationerna som känner till. Numera är det som bekant enbart jättelika björkar som lyser upp framsidan.

- Det är nog svårt att fatta för många att Väsmans vatten nådde ända upp till skolgården på våren. Vi har sett kort på detta, säger Rasmus med stora ögon.

De fem eleverna har nu fått redovisa allt man fått fram under sin undersökning av skolan. Det märks ett visst vemod hos elev-erna att det mesta tyder på att den gamla anrika skolan nu kommer att rivas.

- Jag vill absolut inte att denna fina skola ska rivas. Även om vi i femman i alla fall skulle ha flyttat över till Lorensberga så vill vi inte att skolan rivs.

- Bara för att den är gammal behöver den väl inte rivas, säger Jonatan Granlycke med sorgsna ögon. Jag tycker att skolan kunde användas till något annat.

Eleverna tycker att ABB skulle kunna ha skolan till sina lokaler och gymnastiksalen skulle man kunna använda till disko och träningslokal.

Under våren har även eleverna i åskurserna 2-3 arbetat i ett så kallat IT-is-projekt (informationsteknik i skolan).

Eleverna har själva fått välja ett djur som man sedan gått in på Internet för att skaffa fakta om.

Alla fakta har sedan sammanställts i en skrift och varje elev har sedan fått forma sitt eget djur.

- Det har varit jättekul, säger Linnea Gunnarsson, 10, i årskurs 3, när hon stolt visar upp sin räv.

På fredag är den sista skoldagen och på måndag tar all personal och alla elever tack och adjö för evigt av den uttjänta 92-åringen.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons