Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

91 Falubor får friår

Annons

Det blir framför allt kvinnor i 50-årsåldern som arbetar med vård eller barnomsorg som kommer att kunna stanna hemma från jobbet under ett par månader eller ett år. Så ser statistiken ut för Falu kommun. Av dem som fått friåret beviljat är två tredjedelar kvinnor och den största åldersgruppen är mellan 50 och 60 år. De som arbetar i offentlig sektor är fler än de som arbetar inom den privata sidan. Drygt 35 procent av de friårsbeviljade jobbar inom privat sektor, övriga är offentliganställda.

Rickard Edling, chef för arbetsförmedlingen i Falun, ger flera förklaringar till den här bilden. Förutom att många kvinnor uppskattat möjligheten få friår och därför har sökt, så har Falu kommun och landstinget samtyckt till att de anställda ska lämna in en ansökan. En del privata arbetsgivare har tyckt att det varit svårt att hitta rätt kompetens bland dem som skulle ersätta den friårsledige. Ekonomin har också spelat roll. Fler kvinnor har ansett att de har möjlighet att gå ner i lön för att ta ut friår. Ersättningen som försäkringskassan betalar ut motsvarar bara 85 procent av a-kassan.

Örjan Bolander och Rickard Edling på arbetsförmedlingen tycker att friårsprojektet har fått en god effekt.

Långtidsarbetslösa, invandrare och arbetshandikappade har prioriterats när vikariaten har tillsatts. Precis som tanken var när det infördes.

- Det är personer som annars skulle ha varit arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska åtgärder som fått chansen, säger Rickard Edling.

10 till 15 med olika handikapp har exempelvis fått vikariat. Arbetsförmedlingen har tryckt på för att vikariaten ska tillsättas av någon ur de prioriterade grupperna. Ofta har förmedlingen och arbetsgivarna kommit överens.

Man har bildat "vikariatskedjor" inom företaget, så att man har bytt jobb på arbetsplatsen. Om det är en webbredaktör som vill ta friår, så blir det kanske en växeltelefonist som arbetsförmedlingen ska hitta en vikarie till.

Staten får betala drygt nio miljoner kronor för de totalt 73 helårsplatser i Falu kommun. Det täcker ersättningen till dem som går på friår. Arbetsgivarna betalar lön till vikarierna.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons