Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

91-årige Georg får hjälp i Fagersta

Annons

Vägen fram till en remiss för vård utanför länet har inte varit enkel. Georg Hammarbäcks dotter Kersti Söderberg har agerat en hel del för att hennes far skulle få hjälp.

- Jag tycker det är rena vansinnet att mina föräldrar ska behöva flytta och bli en belastning för kommunen bara för att pappa inte får den hjälp han har rätt till, säger Kersti Söderberg.

Dagarna efter att NLT uppmärksammat det hela blir Georg Hammarbäck och dottern kontaktade av en rad olika människor, bland annat Bo Lindebert som lovar att bistå med sitt kunnande.

Det hela resulterar i att Lindebert får kontakt med hälso- och sjukvårdsplanerarna Jens Beronius och Arne Lognaa som lovar att fixa en remiss till Fagersta.

En vecka efter att tidningsartikeln var publicerad kommer ett brev om att Georg ska opereras i Falun inom 2-3 månader om personalsituationen inte förändrats.

Dottern tar kontakt med Bergslagssjukhuset för att höra om det kommit någon remiss, vilket det inte har. Hon får tipset att ringa till lasarettet i Falun varje dag och påminna om remissen.

Fem dagar efter att brevet kommit om operation inom 2-3 månader (2 september) är beskedet från Falun att det nu är 7-8 månader till operation.

- I stort sett har operationskön ökat med fem månader över helgen, konstaterar Kersti Söderberg.

Dagen efter får hon tips om ett telefonnummer till Gunnel Almgren som ska veta hur det hela ligger till. Hon fick även ett nummer till det som kallas väntelistförfrågan för gråstarrsoperationer.

- Det är ofattbart, ett speciellt nummer bara för förfrågningar om hur lång kö det är.

Hon ringer Gunnel Almgren, som direkt talar om att Kersti ringt fel. Till sist kommer hon fram på väntelisttelefonen och får beskedet att nu är kön nio månader. Men får även beskedet att en remiss gått till Fagersta. Vilket inte visar sig stämma.

Det dröjer ända till den 12 september innan det visar sig att remissen kommit från Falun till Fagersta.

- Det som mest upprör mig är på det sätt jag bemötts av personalen i Falun när jag ställt frågor, säger Kersti Söderberg.

Hon ställer sig frågande till hur människor som inte har någon hjälp av vänner och anhöriga ska klara sig i kontakterna med sjukvården.

- Klart är att den som är sjuk och behöver hjälp måste vara frisk och stark för att orka med att strida för sin rätt.

Nu har Georg Hammarbäck blivit lovad att få en operation inom tre månader och troligtvis kommer det att gå fortare.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons