Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90 tjänster bort på SSAB

Annons

De fackliga organisationerna informerade på fredagen om de förestående nedskärningarna vid SSAB Tunnplåt i Borlänge. Kostnaderna ska minskas med cirka 15 procent inom tjänstemannasektorn.

I klartext ska mellan 80-90 tjänster bort i Borlänge. Orsaken uppges vara lågkonjunkturen i kombination med ökade kostnader. Företaget hoppas klara personalminskningen utan att behöva säga upp någon personal. Men några garantier för detta ges inte.

- Orsaken till beslutet är en kombination av lågkonjunkturen, som blivit djupare än vad vi räknat med, och att våra förädlingskostnader hela tiden ökar. Kostnaderna ökar mer än vinsten, säger Tommy Löfgren.

Redan tidigare har SSAB Tunnplåt infört anställningsstopp och beslutat om en ny underhållsorganisation. Detta för att få en effektivare och billigare organisation.

Dessutom har beslut tagits om restriktivitet för resor, konferenser, utbildningar och köp av externa tjänster. Men detta räcker alltså inte.

Av de cirka 2 600 anställda i Borlänge är cirka 800 tjänstemän.

Under gårdagen informerades den fackliga organisationen Sif om det sparkrav som hotar 80 till 90 tjänstemän vid SSAB.

Den fackliga organisationen, Sif, har is i magen. Det är inte första gången sparkrav av den här storleken hänger över tjänstemännen.

- Ingenting är preciserat ännu. Vi vet inte när, hur och riktigt var man har tänkt att spara, säger Kenneth Morin, fackordförande i Sif.

- Tidigare har det gått att lösa situationen med hjälp av olika åtgärder. Avtalspensioner, naturliga avgångar, avgångsvederlag och så vidare.

Företagsledningen har förhoppningar om att kunna lösa situationen genom naturliga avgångar. Den teorin tror inte SIF fullt ut på. Det finns i dag 760 tjänstemän vid SSAB och av dem är inte 90-talet så gamla att pension är aktuellt.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons