Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90 procent hoppade av

Annons

- 15 försvann efter 14 dagar. Resten blev kvar till sommaren men sedan har det följt nya avhopp. I dag återstår en kille och tre tjejer som vi räknar med fortsätter under våren och ytterligare ett år, säger Bengt Åkman, internationell samordnare vid VBU.

En del av kineserna försvann till utbildningar på andra orter, bland annat i Falun och Stockholm.

- Men i en del fall så vet vi inte vart de har tagit vägen, säger Bengt Åkman.

Kontakterna mellan VBU och kineserna sköttes av agenter i Kina.

Meningen var att ungdomarna hos VBU skulle lära sig så bra svenska att de efter ett par år kunde söka till utbildningar hos Mälardalens högskola.

I Ludvika inkvarterades de i grupper om fyra personer i lägenheter som Ludvikahem ordnade fram i Marnäs. Varje elev betalade 6 900 kronor i månaden för boendet och utbildningen. Sedan tillkom utgifter för mat, nöjen och annat.

- Efter en tid så visade det sig att många av kineserna sett det här som en chans att komma till väst. De var inte intresserade av att studera eller hade inte ens förutsättningar för att kunna göra det, säger Åke Sandberg, högste chef vid VBU.

Kineserna gavs tillfälliga uppehållstillstånd på ett år. Nu har VBU meddelat invandrarmyndigheterna att de fyra som är kvar i Ludvika bedöms klara målet om att lära sig svenska om deras tillstånd förlängs med ett år.

- För övriga blir det vad jag förstår svårt att få förlängt uppehållstillstånd. De tvingas återvända hem när deras uppehållstillstånd går ut den 12 februari.

- Jag tycker synd om dem. Vissa kan ju vara pressade av sina föräldrar som skickat barnet utomlands för att det skulle få en utbildning, säger Bengt Åkman.

- Vi kan konstatera att vissa andra utbildningsanstalter inte följt gängse regler utan antagit elever trots att de borde veta att de äventyrar studenternas möjlighet att få förlängt uppehållstillstånd. VBU har haft en nära och god kontakt med Migrationsverket under hela projekttiden, framhåller Åkman.

Ett av VBU:s syften med att ta hit kineserna var att de utländska gästerna skulle ge intäkter som VBU i sin tur kunde lägga på den kommunala vuxenutbildningen.

- Vi har kostnader för lärare, studiematerial och lokaler. Eftersom så många hoppat av räknar vi nu med att det ekonomiskt går runt. Det blev inte riktigt som vi förväntat oss, förklarar Åke Sandberg.

Kan man säga att ni blev utnyttjade?

- Nej, vi blev en erfarenhet rikare. Om vi ska fortsätta med det här så blir det ett annat upplägg. Vi måste i så fall ha en agent som gör ordentliga kontroller och urval på plats i Kina svarar VBU-chefen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons