Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90-åring med vaken blick

Annons

Vi gratulerar: COB Holmberg

Firar: 90 år, idag den 11 juni.

Bor: Falun

Familj: Son, sonhustru, barnbarn och barnbarnsbarn.

COB Holmberg tvekade aldrig. Det var militär han skulle bli och en termin försenad kom han på nyåret 1932 till I13 för att börja sin volontärutbildning vid underbefälsskolan.

I morgon, tisdag, fyller han 90 år och med blicken i backspegeln säger han så här:

- Det finns inget jag ångrar, men det finns saker som jag kunde ha gjort annorlunda.

COB står för Carl Olof Bertil, men det finns ingen som kallar honom annat än COB. Det ligger liksom i släkten, pappan skrev CJE Holmberg, kort och gott. Arvet från värmländska Sunne hörs i den för övrigt pigga rösten. Inget gammelmansknarr. Ibland blir tonen barsk och avslöjar yrkesbakgrunden.

En stadig stämma har varit till hjälp i yrkeslivet. Först vid stamskolan varifrån han gick till underofficerskolan i Uppsala 1936. Som 27-åring var han den med lägsta tjänsteställningen i klassen, vilket ledde till att han lämnade skolan som trestreckad furir medan övriga kamrater gick med sergeants grad.

Vid andra världskrigets utbrott ändrades reglerna för turordning och han fick vänta ytterligare några år innan han höjdes i grad.

COB Holmberg har trivts bäst med fotfolket och även om han inte haft några problem med kontakten högre upp, så var det aldrig fråga om att göra karriär med ständigt nya beteckningar på axelklaffarna.

- Jag har inte slitit med byxbaken, säger han rakt på sak.

1949 flyttade utnämndes han till förvaltare och han och hustrun Anna-Lisa och sonen Jan-Olof flyttade till Boden.

Där stannade de i fyra år. I Boden ansvarade han för livsmedelsförsörjningen vid armébasen och servade även milostaben för övre Norrland. För detta ändamål fanns förutom proviantförsörjningen, ett bageri och ett slakteri. Det fanns till och med ett eget kafferosteri och kvarnrörelse.

Från Boden gick flytten till Sundsvall och luftvärnet LV5, där han blev kvar till pensioneringen 1974. Vid LV5 ansvarade han för utrustningsförrådet med ett tiotal man under sig. Det var ett slitsamt arbete , att bygga upp ett helt nytt förråd på Åstön utanför Sundsvall.

Nu fick COB nytta av sitt ekonomiska sinne. Årsanslaget på 600 kronor räckte inte till att bygga upp verksamheten. Då föddes idén att sälja försvarets utnötta kartonger till en skrotfirma i närheten. På så sätt fick de in lika mycket pengar till och förrådet generade till och med vinst.

Inte nog med det, man återanvände och återvann försvarets material från ombyggnaden av förråden i Sundsvall.

1937 gifte sig COB Holmberg i Stora Kopparbergs kyrka med sin Anna-Lisa. De hade träffats i Faluns IOGT-loger som på den tiden hade livlig verksamhet.

De fick ett bra liv tillsammans. En son med fru och två sondöttrar.

Det är nu fyra och ett halvt år sedan Anna Lisa gick bort. Visst är det ofta tyst, många av hans vänner finns inte längre. Men COB Holmberg säger att ensamheten inte trycker honom.

- Jag är fatalist. Det som händer är inget som jag känner rädsla för. Jag tar dan som den kommer.

Hemmet sköter han själv och det tänker han fortsätta med så länge han kan och orkar.

COB Holmberg har flyttat till en liten lägenhet mitt emot Västra skolan. Efter Anna-Lisas död ville han inte längre bo kvar i lägenheten på Wallmansgatan utan tog de saker han ville behålla och flyttade till en etta.

1974 gick han i pension men det dröjde ytterligare 16 år innan han och Anna-Lisa flyttade tillbaka till Falun. Han har fortfarande kontakt med LV5 och är idag den ende 90-åringen i Kamratföreningen. Han är också med i Stamkompaniet vid I13.

Likaså håller han kontakten med IOGT-logen, godtemplare som han är från födseln. Trots sina ofärdig knän går han gärna en tur i Elsborg och varje måndag promenerar han med logekamraterna.

Han har redan blivit uppvaktad inför 90-årsdagen. Men firandet fortsätter tillsammans med son, sonhustru, barnbarn och barnbarnsbarn.

MONICA NÄSLUND

Mer läsning

Annons