Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

88 mil baggis för 68-åring

Annons

- Det gick bra, jag kände mig oförskämt pigg hela tiden, konstaterar 68-årige Bengt.

- Det vackra vädret gjorde säkert sitt till. Kroppen tar inte så mycket stryk om man slipper cykla i regnet och bli blöt, fortsätter han.

Enda blessyren var en blåsa under foten.

Färden gick längs Cykelfrämjandets "Cykelspåret" på ostkusten, från Ystad till Stockholm. Äventyret, där fyra mogna herrar deltog, kallas "Tour de Parkinson", efter Falkenbergsbon Bernt Bengtssons insats för några år sedan. Den Parkinsonsjuke Bernt cyklade då hela vägen från Stockholm till Piteå, som en manifestation för motion. Bernt Bengtsson tog också initiativet till årets tur.

Falubon Bengt Andersson, själv kärnfrisk, tyckte att det hela verkade intressant och hakade på. Det blev en cykeltur på åtta etapper, där de fyra cyklisterna trampade på i 22 kilometer/timmen.

Bengt är inte precis någon nybörjare på sadeln. Han har bland annat kört triathlon och cyklat Vättern runt några gånger. En och annan egen långtur har det också blivit, men riktigt så långt som 88 mil har Bengt aldrig tidigare cyklat i ett sträck.

Men tränar man, som han, minst tre gånger i veckan, och kopplar av med en dags skogsarbete, är cyklingsetapper på upp till 14 mil lite lagom jobbiga.

Nu sneglar Bengt på turen "Nordsjön runt" - 650 mil!

- Men inte hela turen. Etapperna genom Norge och Skottland verkar roligast, säger Bengt.

Cyklar i lite lugnare tempo gör Bengt gärna tillsammans med hustrun Martha. Tillsammans har de sett mycket av Sverige från cykelsadeln och snart bär det av på cykelsemester i södra Frankrike.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons