Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

88-åring hade höftbrott i månader

Annons

Flera misstag ledde till att en dement 88-årig kvinna i Värmland tvingades gå med bruten höftled i fem månader, innan hon fick behandling.

Socialstyrelsen kräver att vårdgivarna förbättrar sina rutiner.

Kvinnan röntgades på sjukhuset i Karlstad, efter att ha ramlat på sitt boende i januari 2006. Men läkaren såg inte att röntgenbilderna visade tecken på ett höftledsbrott.

Läkaren rådgjorde inte heller med någon erfaren kollega, och inget bestämdes om uppföljning av kvinnans smärtor. Hon skickades hem till sitt boende med smärtstillande medel, skriver Nya Wermlands-Tidningens nätupplaga.

Under de kommande månaderna hade kvinnan mycket ont och var ofta orolig. Hon hade svårt att stödja på ena foten, och ramlade flera gånger igen. Samtidigt blev hennes demens sämre. Personalen på boendet ringde till distriktsläkaren, men begärde aldrig någon ny undersökning.

Först vid den årliga rutinkontrollen på äldreboendet misstänkte en läkare att 88-åringen brutit höften. Då visade en ny röntgen att brottet redan läkt ihop, men på fel sätt.

Socialstyrelsen kräver att berörda kliniker och andra vårdgivare ger svar på hur liknande misstag ska undvikas i framtiden.

TT

Mer läsning

Annons