Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

85 berörda i Dalarna av ABB-avyttring

Annons

ABB-delen har 9080 anställda, varav 2900 anställda på 80 orter i Sverige.
I Ludvika berörs 50 personer och ytterligare 35 berörda finns i Mora, Avesta och Borlänge.

ABB ville inte släppa in NLT:
– Det gör vi av princip inte vid sådana här tillfällen, men om NLT träffar personal utanför grindarna så har vi inga synpunkter på det, säger Per Lennart Berg, presschef i Svenska ABB
Priset är mycket lågt, det motsvarar bara 205 400 kronor per arbetstillfälle.
Att skapa ett nytt med regionalpolitiska medel kostar minst en miljon.

Per-Lennart Berg:
– Jag kan inte svara på om det är ett utomordentligt lågt pris. De jag pratat med inom ABB är utomordentligt nöjda. Pengar är en sida men det viktiga är att vi hittat en köpare som kan driva verksamheten vidare och som ABB kan få en djup relation med.
– Det finns inget överlapp i Sverige. Den värme-, vatten- och sanitetstekniska kompetens som kännetecknar YIT:s fastighetstekniska verksamheter i Finland och i Sverige kompletteras av den el- och luftbehandlingsexpertis som Building Systems verksamheten står för. Det tycker vi är bra för personalen och det har varit ett viktigt val för ABB, säger Per-Lennart Berg.

– YIT kommer efter den här affären att vara ett betydande, genuint nordiskt tjänsteföretag, med lokala dotterbolag som betjänar våra kunder med lokala krafter överallt på över 500 orter i Norden, i Baltikum och i Ryssland, säger YIT:s koncernchef Reino Hanhinen.
Antalet anställda stiger till närmare 21 680 personer i den nya YIT-koncernen som blir större än ABB i Norden . Det förvärvade Building Systems har 9 080 anställda, fördelade enligt följande: Finland 2 300, Sverige 2 900, Norge 2 700, Danmark 950, Baltikum 200 och Ryssland 30.
ABB i Sverige minskar till runt 11 000 anställda och med pågående program som kommer Svenska ABB att bantas till under 102 00 anställda till nästa halvårskifte.
Vinsten från försäljningen kommer att användas till att minska ABB:s skuld och stärka dess balansräkning, men affären förutsätter att berörda myndigheter och EU säger ja till affären.

ABB:s division Building Systems hade i världen 18 000 anställda och försäljning pågår av de stora förlutsbringande delarna i Tyskland. ABB har tidigare sagt att de räknar med att dessa delar säljs under hösten.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons