Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

823 aborter i Dalarna - 34 454 i hela landet

Annons

Under 2004 genomfördes 823 aborter i Dalarna. Motsvarande siffra året innan var 873.

Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

- Det är inte så konstigt att vi ser en nedgång. Det bör sjunka med tanke på att det finns dagen efter-piller att köpa på apoteket, säger Lillebil Högberg Hermelin, samordningsbarnmorska vid Landstinget Dalarna.

Högberg Hermelin ser Socialstyrelsens statistik som ett diskussionsunderlag och ett sätt att utläsa trenden i stort. Men siffrorna kan vara missvisande, menar hon. Ett exempel är Älvdalens kommun där antalet aborter sjönk med drygt 50 procent i fjol jämfört med året innan. Ett annat sätt att se det är att det handlar om en minskning från 33 till 17.

- Det handlar om små siffor. En enda person kan påverka statistiken ganska mycket.

- Dalarna ligger under rikssnittet och det tycker jag att vi ska vara nöjda med, säger Lillebil Högberg Hermelin.

Enligt Socialstyrelsen minskade antalet tonårsaborter, det vill säga ingrepp där kvinnan är under 20 år, mellan 2003 och 2004: Från 195 till 175.

Här hamnar Ludvika kommun i länstoppen med 33,4 aborter per 1 000 kvinnor. Lägst andel har Vansbro med nio aborter per 1 000 kvinnor.

Maria Kivi, barnmorska och samordnare för Dalarnas ungdomsmottagningar, ser unga människors attityd till preventivmedel och abort på nära håll.

- Jag har jobbat med det här i 14 år och det har faktiskt inte hänt så mycket under den tiden. I den här åldern är man ung och odödlig, man utsätter sig för risker.

- Vi pratar oss blå om det här så fort vi har chansen. Det gör mig ledsen att man inte är mer rädd om sig.

Dagen efter-piller är någonting som delas ut på ungdomsmottagningarna, men många kvinnor köper tabletterna på apoteket.

- Det går inte att sätta användandet av dagen efter-piller i relation till abort eftersom man inte vet om man är gravid när man tar tabletterna. Här finns det ett mörkertal, säger Maria Kivi.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons