Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

81 år och nyopererad men nekas färdtjänst

Annons

- Motiveringen är att jag inte har några bestående men, säger Ingemar Lindholm.

Nu får hans dotter och grannar transportera Ingemar till affären och andra ärenden.

Efter en lång period av smärta fick Ingemar genomgå en röntgenundersökning i februari 2001. Den visade på att han led av brosk mellan ledytorna på höger sida av vänster knä. Han blev ordinerad behandling på Norets vårdcentral vilket innebar en spruta med cortison under tre månaders mellanrum.

När sedan smärtorna förvärrades vintern 2001-2002 fick han insprutningar vid fem tillfällen under fem veckor men lidandet tilltog. Eftersom Ingemar ansåg att behandlingen på vårdcentralen inte blev kontinuerlig på grund av olika läkare vid varje besök, gick han själv till akutmottagningen på lasarettet.

Då fick han en ny remiss till ortopeden där han den åttonde maj möttes av beskedet på sex månaders väntetid. Men med envishet fick han komma till ortopeden den åttonde augusti och han ordinerades operation. Men väntetiden på Mora lasarett var tio till tolv månader. Av en kontakt inom landstinget fick han rådet att införskaffa ett valfrihetsintyg. Det innebär en möjlighet att få en operation utförd i något annat landsting med vilket landstinget Dalarna har avtal.

- Valet blev Stockholm. Där gick allting rasande snabbt. Inom en månad utfördes operationen.

Efter tre dagars behandling fick jag därpå rehabilitering under en vecka i Nacka. Andra patienter inom Stockholms läns landsting fick omgående remiss till sjukgymnast respektive möjlighet till temporär färdtjänst, med transport direkt från sjukhuset. Men min dotter fick köra ned från Mora och hämta mig.

Efter ordinationen att Ingemar ska gå med kryckor under två månader ansökte han om färdtjänst i Mora. Remissen skickades från vårdcentralen för handläggning på socialkontoret.

- Efter två veckors utredning fick jag avslag på färdtjänst eftersom min skada inte är bestående. Men jag har endast ansökt om en temporär färdtjänst.

Ingemar bor ensam i Mora-Noret, 800 meter från närmaste affär. Hans dotter och en granne får hjälpa till med transporterna.

Under torsdagen gick det inte att nå socialförvaltningens fyra berörda handläggare för en kommentar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons