Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80 vårdplatser skrotas - strid om nattakuter

Annons

- Vi kan inte acceptera att hela Bergslagsregionen blir utan akutsjukvård på nätterna. I Fagersta är det ju också stängt, säger Jan Wiklund (m).

Även folkpartiet, centern och miljöpartiet reserverade sig när frågan behandlades i landstingsstyrelsen i går.

Bland annat påpekade man att det finns stora industrier i Ludvika och Avesta och att 40 000 personer i södra länsdelarna nu hänvisas till akuten i Falun.

- Det är en trygghetsfråga att veta att man snabbt kan få akutvård, säger Jan Wiklund, som i stället vill dra in pengar på att höja patientavgifterna och minska bidragen till bland annat folkhögskolor och kultur.

Men landstingsstyrelsen ordförande Alf Johansson (s) tycker att argumenteten är ihåliga i tider då landstinget måste spara stora pengar.

- De är mer färgade av lokalpatriotism än av rimliga ståndpunkter, säger han.

- Den internmedicinska akutverksamheten i Ludvika har drygt två patienter per natt. Det ska sättas i relation till kostnaden, fortsätter Alf Johansson och tillägger att han ändå är nöjd med att det är någorlunda bred politisk enighet om sparförslagen.

Kristdemokraterna, kd, ställer sig på majoritetens sida i frågan om nattakuterna.

- Det är ledsamt att stänga, men något måste göras. Egentligen måste vi ju spara ännu mer, säger Birgitta Sacredeus (kd).

Om landstinget inte skulle göra några besparingar de närmaste åren hotar ett underskott på 300 miljoner kronor. Därför har landstinget just nu flera olika sparpaket på gång. I det här fallet handlar det om att ta fram en långsiktigt hållbar struktur/organisation som pengarna räcker till.

Först var målet att spara 150 miljoner under 2005-2007. Nu har man landat på förslag som spar 75 miljoner kronor.

Dessutom dras det i gång en rad utredningar, där slutresultatet beräknas bli en besparing på 25 miljoner kronor. Bland annat ska man titta närmare på samarbetet med andra landsting och på rehabverksamheten.

På kd-initiativ ska det också utredas hur man ska kunna behålla läkartillgången i någon form under helger i Vansbro och Malung. Även hemsjukvården och hemrehabiliteringen ska ses över, när vårdplatserna på sjukhus nu blir färre.

Sista ordet om strukturöversynen har landstingsfullmäktige, som möts om två veckor.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons