Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-tal tjänster bort på sjukhusen

Annons

Runt 80 tjänster, huvuddelen sköterskor och undersköterskor, försvinner från länets sjukhus när 50 vårdplatser ska bort.

Samtidigt förstärks hemsjukvården, bland annat med läkare.

Landstingets stora sparpaket håller nu på att ta form. Som tidningen berättade i går kommer 50 vårdplatser att försvinna från länets sjukhus.

Landstingsdirektören Ulf Hållmarker föreslår att vårdplatserna prutas bort från följande sjukhus:

3 På Falu lasarett försvinner 16 vårdplatser.

3 13 vårdplatser i Ludvika.

3 12 platser bort i Avesta.

3 6 platser från Borlänge.

3 3 platser ska tas bort i Mora.

- Vi har tittat på sjukhusens upptagningsområde när det gäller personer över 65 år när vi fördelat de 377 vårdplatser som blir kvar, förklarar Hållmarker.

De kliniker som berörs av minskningen med 50 vårdplatser är medicin, geriatrik, kardiologi, infektion, reumatologi och hud.

Det innebär att 50 patienter per dag, som nu vårdas på sjukhus, ska få vård i hemmet. Därför ska hemsjukvården förstärkas.

- Ja, det kommer att innebära en ökad satsning på hemsjukvård och äldrejour, säger Hållmarker.

Det kommer både att krävas fler sjuksköterskor/distriktssköterskor och läkare som åker hem till patienterna. Men eftersom detta är ett sparpaket, ska detta ske utan mer pengar.

- Det handlar om att omfördela resurser. På vissa ställen kommer det att betyda en något mindre tillgänglighet på läkarmottagningar, exempelvis att man kan få vänta längre för att få tid för intyg och annat. Mindre vårdavdelningar kan också betyda mer öppenvård på sjukhusen. Sjukhusläkarna kan få ägna mer tid åt att ta emot patienter med kronisk sjukdom. Men hur hemsjukvården förstärks skiljer sig åt i länet, säger Hållmarker.

Sparpaketet omfattar också en stängning av nattakuten i Ludvika, och att dagkirurgin flyttas från Avesta till Falun, Ludvika och Mora.

Sparpaketet ska ge 50 miljoner kronor, vilket innebär att tjänster måste försvinna.

- Vi har inga detaljer klara än, men det torde röra sig om ett 80-tal tjänster som måste bort. Det är främst sjukskötersketjänster och undersköterskor, men kan också handla om andra tjänster, exempelvis sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Målet är dock att klara större delen av detta utan att säga upp personal.

Besparingar ska även kunna tas hem på läkemedel, mat, tvätt och hyror.

Vårdplatserna ska börja minska redan efter sommaren.

I slutet av april ska politikerna i landstingsstyrelsen att ta ställning till landstingsdirektörens förslag.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons