Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80 får gå från skolan

Annons

Den senaste prognosen visar att skolan går mot ett underskott på drygt 18 miljoner i år. Skolstyrelsen har därför fattat beslut om att spara 35 miljoner kronor nästa år. Framför allt ska detta ske genom personalminskningar. Bara 8,5 miljoner är på sådant som inte är rena personalminskningar. Hela organisationen kommer att ses över och skoldistrikten kommer att få i uppdrag att minska personalstyrkan. Det kan handla om alltifrån att dra ner ytterlig-are på köpta tjänster som vaktmästeri och städ till att inte återbesätta vakanser och vikariat. Men det kommer också att be- röra fast anställd personal.

På grund av att skolförvaltningen nyligen förlorade upphandlingen av omsorgsutbildningen för vuxna finns det omvårdnads- lärare på Kristinegymnasiet som i dag inte har sina arbetsuppgifter kvar.

- Det handlar om cirka tio tjänst-er, och jag ser ingen annan lösning, vi har inget behov av dem, säger skolchef Svante Hanses.

Samtidigt som det ska sparas visar den senaste prognosen på att det föds fler barn i Falun och att det dessutom flyttar fler barnfamiljer hit. Antalet barn i åldern ett till fem år har i det senaste beräkningarna ökat med nästan 200 barn och det måste nu beredas plats för dem i förskolan.

- Vi följer det här varje halvår och det är första gången det visar sig i statistiken, säger Ragnar Kroona:

- Vi ska dock i möjligaste mån försöka värna förskolan.

Det pågår också en stor lokalutredning som framför allt berör skolorna inne i Falun. De tre berörda skoldistrikten ska se över sina lokalbehov. Då elevunder-laget i grundskolan väntas minska med 20 procent de kommande åren har de fått i uppgift att undersöka möjligheterna att minska antalet skolor med en i varje skoldistrikt.

I höst ska ett förslag presenteras.

Mer läsning

Annons