Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80 eller 50 platser bort?

Annons

I höstas var huvudalternativet att 80 vårdplatser skulle bort i hela landstinget inom medicin, geriatrik, infektion, kardiologi (hjärtsjukvård), reumatologi och hud. Landstinget beräknade att spara 60 miljoner kronor.

- 20-22 vårdplatser skulle tas bort i Ludvika. Men vi har hela tiden arbetat med ett alternativt förslag där 50 vårdplatser tas bort varav kanske 12-13 platser i Ludvika, uppger landstingets högste tjänsteman, landstingsdirektören Ulf Hållmarker.

- Sparbetinget på 75 miljoner under tre år kvarstår och där vi i detta alternativ sparar 50 miljoner 2005 och 2006. Dels 40 miljoner på vårdplatserna, dels sammanlagt 10 miljoner på att stänga nattakuten i Ludvika och upphöra med dagkirurgin i Avesta. Resterande 25 miljoner får sparas 2007 men i det fallet finns ännu inga förslag, förklarar Hållmarker.

Han vill inte säga att problemen med överbeläggningar visar att samtliga nuvarande vårdplatser bör behållas.

- Vi kommer alltid att få leva med att det inträffar influensaperioder. Vad man kan tänka sig i framtiden är att kirurgi, ortopedi och gynekologi får låna ut vårdplatser vid behov. Planerade operationer får skjutas fram.

Carina Meriläinen arbetar som sjuksköterska vid avdelning 3 i Ludvika och är aktiv i Vårdförbundet.

- Just nu är det problem med överbeläggningar på flera håll i Dalarna på grund av influensan. Det här visar att det inte bara är att stänga vårdplatser.

- Man måste bygga upp något annat som kompenserar för detta, exempelvis utökat samarbete med kommunerna och primärvården (vårdcentralerna), säger Meriläinen.

Ulf Hållmarker räknar med att i början av april presentera slutliga förslag för politikerna i landstingets planeringsutskott.

I mitten av april kan fackliga representanter vänta sig information. I detta paket kommer det att ingå en tidsplan med förslag om från vilket datum nattakuten i Ludvika kan stängas.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons