Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-åring vanvårdad

Annons

Uppgifterna om kvinnans situation har hämtats från den anmälan som en anhörig lämnat till länsstyrelsen. Socialtjänsten i Falu kommun har ännu inte tagit del av anmälan.

- Jag har talat med personen som lämnat in anmälan till länsstyrelsen, men inte läst själva anmälan. Vi måste nu undersöka med den hemtjänstgrupp som är ansvarig för kvinnan och ta reda på vad som gjorts och inte gjorts, säger chefen för omsorgsavdelningen Tommy Qvarfordth.

Den misskötta omvårdnaden har enligt anmälaren pågått under lång tid och i olika former. I oktober förra året fick kvinnan ett lårbensbrott på höger ben. Efter att hon skrivits ut från sjukhuset gjordes en vårdplanering där det bestämdes att kvinnan skulle få gångträning fyra gånger om dagen, för att skadan skulle läka.

Kvinnan bor i egen lägenhet och hemtjänsten kunde, enligt uppgifter från anhöriga, inte hinna med gångträningen så ofta som planerat.

Läkare på ortopedavdelningen såg att kvinnans skada blev sämre. Senare fick hon skador på låret när hon ramlade ur sängen. Stressen gjorde kvinnan glömsk och hon kunde inte själv sköta sin medicinering, medicinerna låg kvar när anhöriga besökte kvinnan.

Kvinnan behövde också hjälp att förflytta sig sedan hon skadat höften. Då, i juni i år, behövdes två personer för att flytta kvinnan, förflyttningar som gick bra vid sjukhusbesök men som inte fungerade när hemtjänsten skulle utföra dem. Det betydde att kvinnan fick vänta på hjälp i flera timmar på specialhjälp för att kunna sköta sina toalettbesök.

Vid ett tillfälle hittades kvinnan sittande i en rullstol i sin egen avföring och väntade på hjälp. Hemtjänsten hade då enligt uppgift bara gett kvinnan mat utan att hjälpa henne till toaletten. Av detta fick kvinnan urinvägsinfektion som behandlades av läkare.

Den anmälan om grov vanvård som lämnats till länsstyrelsen har nu skickats till kommunen.

- I dag vet jag inte vem som får ansvara för utredningen av ärendet. Vi måste ta del av anmälan innan vi kan uttala oss om fallet, säger Tommy Qvarfordth.

Svaret till länsstyrelsen ska komma från kommunens socialnämnd. Därefter ska länsstyrelsen ta ställning till om det finns anledning att rikta kritik eller grov kritik mot kommunens sätt att sköta omvårdnaden av kvinnan.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons