Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

8,4 miljoner kronor till byutveckling

Annons

- Kommunen har i tre år drivit projektet småskalig landsbygds-utveckling. När det nu fortsätter i två år till är målet att skapa 30 jobb och att tio nya företag bildas.

- Syftet är att hålla landsbygden levande och skapa förutsättningar för dem som bor där att kunna bo kvar och försörja sig i hembygden.

Det säger Agneta Johansson vid Region Dalarna som handlagt den ansökan till EU mål 2 norra som kommunen lämnat in.

- Projektet ska starta den 1 november och pågå till den 31 oktober 2006. Sammanlagt beräknas det kosta 8,4 miljoner varav man söker 2 610 000 i bidrag från EU.

- Kommunen bidrar med 410 000, Region Dalarna med 300 000 och arbetsförmedlingen med 200 000, berättar Agneta Johansson.

I övrigt bidrar kommunen med personal till ett värde av 1 120 000. På samma sätt bidrar arbetsförmedlingen med 900 000 kronor i form av arbetslösa som får arbete i projektet och försäkringskassan med 260 000.

- I totalsumman ingår också 2,6 miljoner kronor i form av ideellt arbete som utförs av medlemmar i de byföreningar och sammanslutningar som beviljas bidrag, uppger Agneta Johansson.

Under de tre tidigare projektåren har föreningar kunnat ansöka om maximalt 100 000 kronor till varje projekt. Maxbeloppet har satsats på bland annat cykelvägen Säfsenbanan, rust av skidstadion Grotfallet i Grängesberg och Hammaren i Gravendal. Totalt har det hittills fördelats pengar till 170 projekt och nu är alltså nya friska miljoner på ingång.

På onsdag tar ledningen för EU mål 2 norra ställning till ansökan. Förslaget från tjänstemännen är att det sökta beloppet beviljas.

I beslutsgruppen ingår bland andra landshövdingarna i Dalarna, Västmanland och Gävleborg samt kommunalråd och företrädare för landstingen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons